Obnova karlovačke Zvijezde, turističkog i kulturnog potencijala

03.04.2023.

20:21

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/R.S.

Karlovačka Zvijezda

Karlovačka Zvijezda

Foto: HTV / HRT

Karlovac je jedan od rijetkih gradova za koji se zna točan datum osnutka, a to je 13. srpnja 1579., kada je počela izgradnja Zvijezde. Još samo dva grada u Europi imaju gradsku jezgru u obliku šesterokrake zvijezde, što je iznimni kulturni i turistički potencijal. A zahvaljujući dvama projektima u Zvijezdi se događa obnova vrijedna 60 milijuna eura.


Izgradnja Karlovca počela je u Zvijezdi prije 444 godine i svaka kuća ima svoju priču. Ovo je nekadašnja plemićka kurija. Damirova zgrada, u kojoj se rodio i živi već 60 godina, ima pak vojnu prošlost, nekad su ondje bili krajiški uredi, pa zatvor.

- Tako je meni ovo dom, ta Zvijezda i to je nešto svoje. Doći će i to vrijeme kad se sve obnovi pa ćemo bolje živjeti, za HRT Dnevnik rekao je Damir Humjan, stanovnik Zvijezde. 

To je vrijeme upravo došlo. Gradi se pod zemljom.

- Obnavlja sva infrastruktura koja se nalazi pod zemljom, to se odnosi na DTK mrežu, na električnu mrežu, vodoopskrbu, odvodnju, kazao je Ivan Klokočki, voditelj projekata u Vodovodu i kanalizaciji Karlovac.

Vrijedna obnova 


I to u svim ulicama u Zvijezdi, ukupno 5 kilometara. Na 7 kapitalnih zgrada, svi odreda spomenici kulture, provodi se statička obnova.

- Bez pretjerivanja, mislim da sam kvalificiran da prepoznam povijesni trenutak u kojem živim, ovo su najzamašniji radovi u unutarnjem gradu od vremena Josipa II., istaknuo je Igor Čulig, povjesničar umjetnosti i stanovnik Zvijezde. 

Najvrednija je obnova franjevačkog samostana i crkve Svetog Trojstva sa zvonikom.

- Priča Zvijezde nije samo ova, možemo je nazvati fasadna ili građevinska obnova, ona je u biti i obnova života, ono što u biti mi svi želimo, rekao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca. 

Dosadašnja Zvijezda neiskorišten je, zapušten i zaboravljen kulturni i turistički potencijal. Ova obnova budi nadu u novu renesansu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!