U sklopu Harmonika festivala predstavljena zanimanja za mlade

05.05.2023.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Harmonika festival

Harmonika festival

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Karlovcu gdje je održan pravi spektakl! U sklopu Harmonika festivala uz glazbu su predstavljena i brojna zanimanja. Tako je više stotina učenika, nastavnika i roditelja iz prve ruke moglo doznati kako primjerice jedan medicinski tehničar ili jedan glazbenik mogu razviti karijeru u turizmu. 

Šumu bujnih slapova u Rastokama jutros se priključio zvuk harmonike. Točnije cijelog harmonikaškog orkestra karlovačke Glazbene škole.

- Klasika na vodi Slunj 2023. je turistički proizvod koji promovira zanimanja u turizmu koja naizgled nisu baš zanimanja turističkih škola, nego škola koja su u organizaciji turističkih proizvoda, rekla je Snježana Mrljak, ravnateljica Glazbene škole Karlovac.

Konkretno dok su jedni svirali i tako privlačili turiste, drugi su učenici Glazbene škole prodavali artikle koje su sami izradili.

- Radili smo CD-ove, skupljali smo grane, stavili na CD-ove i tako smo ih složili, kazala je Lucija Stojak, učenica Glazbene škole Karlovac.

- Kupila sam majicu za svoga supruga, to će nam biti uspomena s ovog putovanja, poručila je Charlene iz Kalifornije, SAD.

Pomogli i modni tehničari 

Za izgled majice zaslužni su grafički tehničari Srednje škole Duga Resa. A modni tehničari osmislili su i izradili ovaj detalj na odjelima harmonikaša.

- Detalj koji se stavi na rame i ovoga inspiriran je Rastokama, odnosno vodom, izjavila je Marta Štefanec. 

- Koristimo svaku priliku da privučemo nove učenike jer mislimo da imamo atraktivne smjerove. Modni tehničar je novi strukovni smjer kojeg ovim putem još više želimo ispromovirati, kazala je Ana Vine.

Medijski tehničari iste škole vjerojatno su to naše buduće kolege.

- Ovdje sam došla medijski popratiti sve događaje i snimiti svirače, i sve događaje koji budu ovdje, objasnila je Monika Kirasić, smjer medijski tehničar.

Solarnim automobilom koji su sami izradili predstavili su se učenici budući računalni tehničari Srednje škole Slunj. 

- Želimo svakako učenike usmjeriti i u takva zanimanja kako bi oni našli mjesto rada u svom gradu, u svojoj županiji, da je što manja potreba za uvozom stranaca, objasnila je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica karlovačke županice.

Sudeći prema broju zainteresiranih - učenici su napravili odličan turistički proizvod. Na već poznatim Rastokama ponudili su nešto novo, a pokazali su da se može ponešto i zaraditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!