Na današnji dan prije 63 godine umro blaženi kardinal Alojzije Stepinac

10.02.2023.

19:48

Autor: Tanja Kuturovac/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Stepinčevo

Stepinčevo

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na današnji dan prije 63 godine u kućnom pritvoru u Krašiću umro je blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Deseti veljače obilježavamo kao Stepinčevo, a u ovo doba godine u kardinalovo se mjesto slijevaju rijeke hodočasnika.

Krašić je ovih dana posjetilo više od 8 tisuća hodočasnika, a četvrtina njih do Stepinčeva posljednjeg prebivališta stigla je pješice.

U svojim najtežim danima, dok je sjedio na optuženičkoj klupi u doba komunizma, Stepinac se za pravdu, čulo se u propovijedi, molio, a ne borio.

- Da, molitva je naše najjače oružje. Pouzdanje u Boga i čista savjest, čestitost ljudska to su putovi kojima se dolazi do svetosti, ali to je i ona snaga koja se izdržaje u svakoj kušnji, rekao je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhobosanski u miru.

Hodočasnike je ove godine dočekao i potpuno obnovljen Spomen dom blaženog Alojzija Stepinca. Njegova radna soba i misal iz kojeg je čitao. Krevet na kojem je umro, kao i brojni osobni predmeti.

Ove godine obilježava se i 25. godišnjica proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Svečanost će se održati početkom listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!