StemKa u Karlovcu okupila hrvatske znanstvenike

06.05.2023.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/B.B.B.

Učenici na radionici

Učenici na radionici

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

StemKa naziv je dvodnevne stem konferencije koja se održava u Karlovcu. Skupina entuzijasta iz osnovne škole Grabrik, karlovačke Gimnazije i Veleučilište te Aquatike uspjela je okupiti najveće hrvatske znanstvenike i istraživače u tom području. Sudionike, nastavnike, profesore i učenike očekuju dva uzbudljiva dana prepuna radionica, zanimljivih predavanja i prezentacija, a sve kako bi znanost učinili pristupačnijom. 

Sunce se ne smije gledati golim okom... Ali itekako smije teleskopom. I izgleda ovako. Promatranje i proučavanje sunca, zvijezda i neba, odnosno astronomiju nazivaju kraljicom stema.

- Bavljenje astronomijom, da li amaterski ili profesionalno, nemoguće je bez da je tu uključena i elektronika i programiranje i mehanika, strojarstvo, praktički sve grane znanosti, kaže Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

A vidjeli smo, to može biti itekako zanimljivo, iako su mnogi sumnjičavi. 

- To je teško. Teška je matematika, kemija, fizika, treba učiti, treba raditi, treba razumjeti sve to, pa možda neki zaziru od toga, ali evo mi smo upravo zato ovdje da pokažemo svima koliko je to lijepo područje, dodaje Antonija Capan, suorganizatorica "StemKe".

Ne samo lijepo već se bez stema jednostavno ne može.

- Tehnologija, znanost, i naš standard došao, to nam omoguće stem. Sve ovo, mikrofone, kamere, odijela, sve se to radi preko Stema, tvrdi Mirko Butković, doktor znanosti.

Potreba za novim kadrom


Svijet treba sve više "stemovaca" bilo koje znanosti, prirodnih, tehničkih, digitalnih. A njihov put trebao bi počinjati u školi u čijem će središtu biti učenik; znatiželjan, s mogućnošću kritičkog i kreativnog razmišljanja.

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja osvrnuo se upravo na ovu potrebu.

Na široj društvenoj zajednici, ako hoćete na društveno-politčkoj znanosti je da učini da te svoje potencijale ostvari u Ozlju, u Karlovcu, da ih ostvari u Sisku u Zagrebu, da ode van, ali da se onda i vrati i da to što je naučio vani, ugradi u zajednicu u kojoj je odrastao i koju vjerojatno jako voli, zaključuje.

A to je doista i ostvarivo. Govorit će o tome u ova dva dana oni koji su preko stem znanosti ostvarili svoje snove; Albert Gajšak, Marin Trošelj, Toni Šćulac i još mnogi drugi. Uostalom, uspio je to, baš u Karlovcu i Nikola Tesla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!