Provedite dan i noć uz znanstvene zanimljivosti i eksperimente

05.05.2023.

10:42

Autor: Dubravka Žiljak/Dobroi jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Dan i noć na PMF-u

Dan i noć na PMF-u

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dan i noć na PMF-u je jednodnevni festival znanosti koji tijekom današnjeg dana, pa sve do 23 sata organizira Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu.

Riječ je o najvećoj znanstveno-popularnoj manifestaciji koju organizira neka javna ustanova u Hrvatskoj.

Nakon pandemije i potresa potreba za povezivanjem i umrežavanjem je veća nego ikada i zato su mreže i umrežavanje (networking) tema koja će obilježiti ovogodišnje događanje.

Detalje o programu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od Ivice Đilovića i Jane Pisk, koordinator manifestacije Dan i noć:

- Glavni cilj manifestacije Dan i noć na PMF-u je promicanje prirodoslovlja, matematike i računarstva (tzv. STEM područja) najširoj javnosti, posebice djeci predškolskog uzrasta te učenicima osnovnih i srednjih škola. Želja nam je potaknuti što veći broj učenika za odabir studija i karijere u ovim područjima djelatnosti, ističu organizatori.

Temeljna ideja je predstaviti znanost na drukčiji, pristupačniji i zanimljiviji način.

- Predavanja uz pokuse, brojne radionice namijenjene učenicima, posjeti laboratorijima, samo su dio aktivnosti kojima želimo potaknuti zanimanje za prirodne znanosti. Također, posjetitelji mogu pronaći i brojne informacije, zaigrati poneku igricu i jednostavno uživati u čarima znanosti, dodaju organizatori.

Povećanje udjela učenika i studenata u obrazovanju u tzv. STEM-području jedan je od ciljeva promjene ukupnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj:

- Društvo u kojemu su prirodne znanosti važne je moderno i prosperitetno, dinamično i otvoreno, ocjenjuju organizatori.

Program je podijeljen u tri cjeline - dnevni, noćni i online:

- U online programu naši pratitelji mogu uživati već neko vrijeme, a tijekom dana će se održati 41 predavanje, 39 radionica i više od 20 ostalih aktivnosti. Noćni dio programa će otvoriti Zbor PMF-a, nakon čega slijedi set znanstveno-popularnih predavanja, predstava i kviz za posjetitelje. Najmlađi će moći posjetiti izložbeni prostor s pokusima, a sam kraj programa će obilježiti koncert grupe Vatra, najavljuju organizatori.

Partner događanja je Europska komisija u Hrvatskoj, a voditelj Predstavništva Europske komisije Ognian Zlatev je snimio pozdravnu poruku za posjetitelje koja se nalazi na Dan i noć YouTube kanalu gdje možete pronaći i niz zanimljivih video priloga:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!