Najstarije kazalište slijepih i slabovidnih na svijetu

25.03.2021.

15:15

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Kazališta Novi život

Kazališta Novi život

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život najstarije je takvo kazalište na svijetu, a osoba koja je dugi niz godina na njegovom čelu, a tamo i glumi je Vojin Perić.

Vojina Perića ugostili smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Mi smo, oplemenjivači svjetla, razbijači predrasuda, ljudi kojima je mrak rekao dobro jutro i progledao kroz prste optičke varke, kako bi otvorio put iluziji.

Kazalište Novi život

U 73 godine djelovanja Kazalište Novi život ostvarilo je preko 3550 predstava i 110 premijera, a za vidljivost i aktualnost suvremenih projekata tog teatra uvelike je zaslužan njegov spiritus movens – Vojin Perić.


Završio je školu za telefoniste u Centru Vinko Bek, a zatim upisao povijest i komparativnu književnost. 1999.organizira prvi Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih B I T (Blind in Theatre), a trenutno je i na čelu Hrvatskog saveza slijepih.

Kazalište Novi život

Kazalište Novi život

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Upravo je završio projekt "Povedi me u novi život" – radi se o pružanju informativne i ostale potpore videćeg pratitelja za osobe s oštećenjem vida koje su članovi Udruge, omogućavanjem sudjelovanja u kazalištu i svakodnevnim aktivnostima sa svrhom senzibilizacije javnosti, te obogaćivanjem sadržaja u cilju povećanja socijalne uključenosti i unaprijeđenja kvaliteta njihovog života.


- 1984. godine pokušao sam upisati Akademiju za kazalište, ali po statutu akademije slijepe osobe ne mogu upisati istu, pa odlučujem i dalje glumiti unatoč preprekama u obrazovanju. U rukovođenju Dramskim studijem slijepih i slabovidnih sudjelujem od 1984. god. a na čelu institucije sam od 1998. godine, ističe Perić.


Kako često sam kaže, životna mu je misija poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom.


Vojin Perić u našem studiju

Vojin Perić u našem studiju

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!