Pervan i ekipa uoči rasprodanog nastupa u Ciboni

19.04.2023.

11:27

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Večernja škola

Večernja škola

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prije 28 godina krenuo je popularni humoristični tv-serijal "Večernja škola", a profesor Maksimilijan Jure Kučina i učenici Aljoša, Antimon, Denis i Blaž trenutačno su na svojoj oproštajnoj turneji nazvanoj "Posljednja Večernja", i nakon Slavonskog Broda, Čakovca, Rijeke, Osijeka, Karlovca, Zadra, Splita, Koprivnice, Vukovara, Požege, Našica i Šibenika, u četvrtak, 20. travnja, stižu u Zagreb na nastup za koji se ulaznice više ne mogu kupiti .

Kakva atmosfera vlada uoči sutrašnjeg rasprodanog nastupa u zagrebačkoj Ciboni doznali smo od ekipe Večernje škole - Željka Pervana, Zlatana Zuhrića, Ahmeda Al Rahima, Mladena Horvata i Damira Folnegovića, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

- Naš zajednički prijatelj je nažalost preminuo, i tako smo se svi zajedno opet našli. Ali, cijelo vrijeme traje pritisak da se opet okupimo. Čekali smo da se nešto desi, ali nije se dešavalo i onda su nas ljudi počeli pritiskati da nešto opet napravimo, rekao je na početku razgovora Željko Pervan.

Format je isti, ali sadržaj je drugačiji;

- Nema scenarija, mi to dogovorom rješavamo, jer smo malo plaćeni. Mi bismo željeli da nam se još netko pridruži, ali nema tko, dodao je Pervan.

U nastupima obrađuju događaje i osobe iz naše svakodnevice:

- Naši likovi su svaki iz svog kraja pa imaju neke svoje tipične anegdote ili događaje i osvrću se na nešto svakodnevno. S obzirom na to da je moj lik iz Muća onda on opisuje neke stvari koje se tiču Dalmacije, turizma i slično, nadovezao se Zlatan Zuhrić Zuhra, odnosno učenik Aljoša.

Denis je, pak, umjetnik:

- Riječ je o sažetku cijelog života kroz tih sat i pol nastupa. Bavimo se raznim situacijama i onim što nas smeta u životu. No, netko je stavio skoro cijelu predstavu na YouTube, pa uopće ne znam što ćemo raditi, ali nema veze, predstava nikad nije ista, istaknuo je Mladen Horvat, poznatiji kao učenik Denis.

Što možemo od Blaža očekivati na predstavi:

- Pričat ću dijalekt koji uvijek pričam premda sam rođen u Zagrebu. Ja ću se baviti susretima sa zdravstvom, s penzionerima, otkrio je Damir Folnegović, za potrebe Večernje škole – Blaž.

Antimon će i dalje pokušavati biti odličan učenik:

- Ali profesor je škrt, ne daje petice. No ja se izborim uvijek za petice, ne bilo koji način. Imam iskaznice, nemojte me pitati kakve, pa mi sve prolazi, ustvrdio je Ahmed Al Rahim.

Antimon i Pervan

Antimon i Pervan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Izbjegavaju kratke, dnevno-političke pojavnosti, nego se pokušavaju baviti uzročno-posljedičnim nizom života svih ljudi.

- Više govorimo o ljubavi, zlobi, zavisti, lijenosti, o onome što spava u ljudima, to razvlačimo kroz predstave, ističe Pervan.

Sve predstave na turneji su bile rasprodane, a reakcije publike su sjajne:

- Duhovit ne možete postati, niti prestati biti duhovit. To je mentalni sklop, takav način razmišljanja. Reakcije su fenomenalne, svi šute, nitko se ne smije… Ma ne, odlične su reakcije, puno bolje nego što sam mislio da će biti, kaže Pervan.

Na pitanje o tomu koliko su Hrvati duhoviti, odgovaraju da nisu ništa manje od drugih nacija u regiji:

- Stvar je u tomu tko bira humor, a ne tko ga proizvodi. Ovo što gledamo u raznim medijima, to je netko izabrao, a nije dobro da nam drugi biraju. Dobro je šaliti se na svoj račun, što mi radimo, a to nekada izostane zbog ega, a mi to uredno koristimo pa onda udaramo po svemu ostalome, objašnjava Zuhra.

Dok ih nije bilo u medijima večernji školarci su se posvetili drugim djelatnostima: Damir Folnegović restoranima i vinarijama pa je napisao i dva gastro vodiča (da bi mogao besplatno jesti i piti, ubacuje se Pervan), Ahmed Al Rahim otvorio je restoran na Velom Lošinju, Mladen Horvat se hobistički posvetio glazbi…

Nakon Zagreba, slijedi još nadoknada odgođenog nastupa u Makarskoj, koji će se održati 29. travnja, a na pitanje je li to zaista posljednja Večernja, odgovaraju:

- Pa Stonesi su imali 10 oproštajnih turneja, poručio je Pervan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!