Novi film Wernera Herzoga na ZagrebDoxu

30.03.2023.

11:57

Autor: Hina/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.Ž./V.M.

"U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta"

"U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta"

Foto: ZagrebDox / promo

Maštoviti talijanski policajcac, hrvatske političke liderice, oskarovke Poitras i Kopple, domaći rokeri, masterclass Tihomira Ladišića, novi film Wernera Herzoga, životinje Zagreb filma, Getty Images i kažnjeni Bad Blue Bo - samo su neke od tema koje danas otvaraju filmovi u programu ZagrebDoxa.

Novi film Wernera Herzoga "U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta", posvećen vulkanolozima koji su, prije pogibije u Japanu, napravili neke od najspektakularnijih snimaka vulkanskih erupcija.

- Prema osobnim arhivima dvaju strastvenih vulkanologa, Herzog istražuje ljudsku fascinaciju jednom od elementarnih sila na našem planetu. Trećeg lipnja 1991. na otoku Kyushuu, u Japanu, tsunami pepela i kamenja brzinom od 160 kilometara na sat spustio se s vrha planine Unzen i progutao sve na tom putu. Četrdeset troje je ljudi poginulo, među kojima su bili Maurice i Katia Krafft, legendarni francuski vulkanolozi koji su snimali vulkane i riskirali život kako bi snimili neke od najspektakularnijih erupcija u 20. stoljeću. Iza sebe su ostavili arhiv s preko 200 sati snimaka, neviđenih u njihovoj spektakularnoj i hipnotičkoj ljepoti. S pomoću tog arhiva Herzog je snimio film u kojem osobno odaje počast Katiji i Mauriceu Krafftu, rekvijem njihovoj ostavštini, stoji u najavi filma.


Priča o živopisnom mađarskom bračnom paru - dobitnicima na lutriji


Dokumentarni film "U posjetu Fortuni", koji je koproducirala Hrvatska radiotelevizija, u svojoj je srži moderna bajka sa sretnim završetkom.

- U njemu pratimo priču o živopisnom mađarskom bračnom paru, Aniko i Laciju. Njih su dvoje do 2013. živjeli teškim životom, obilježenim brojnim traumama koje su dobrim dijelom proizlazile iz neimaštine. Međutim, bili su sretni, a život im je bio ispunjen međusobnim razumijevanjem i maštanjem o dalekim putovanjima. Te 2013. godine im se osmjehnula sreća kada je Laci osvojio 2 milijuna eura na lutriji, zbog čega im se životi naglo mijenjaju, stoji u najavi filma.

Uoči projekcije u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo redatelja filma Matyasa Kalmana i producenta Bojana Kanjeru:

Postnovovalna rock scena i žene u politici


Uz projekciju filma "Iz sve snage" Dimitra Dimitrovskog Dibe o domaćoj postnovovalnoj rock sceni najavljen je razgovor s autorom i protagonistima filma, članovima Hladnog piva, Kojota i Overflowa, Denykenom i Aleksandrom Dragašem.

Film "Merkel" Eve Weber, portret trostruke autsajderice (žene, znanstvenice i Istočne Njemice) koja je postala prva njemačka kancelarka prati panel "Žene u politici" uz sudjelovanje Sandre Benčić, Jadranke Kosor, Katarine Peović.

Zagreb film 70. rođendan slavi razgovorom o snimanju divljih životinja s doktorom biologije Dušanom Jelićem i snimateljem Sandijem Novakom te restauriranim filmovima Branka Marjanovića i Zvonimira Berkovića.

Novinar i urednik Tihomir Ladišić imat će masterclass "Konflikt zona" na temu nepristranosti, kulturološke kompetencije, mogućnosti kretanja, provjere informacija i gubitka kolega u ratnom izvještavanju.

Dan počinje projekcijom "Istočne fronte" Jevgena Titarenka i Vitalija Manskog, kao i "Rebara" Farah Hasanbegović te "Istražitelja" Viktora Portela.

Tu je i biografski film "Gumbo koalicija" u kojem dvostruka oskarovka Barbara Kopple prati borce za ravnopravnost te "Nevinost" Guya Davidija o mentalnoj i stvarnoj mobilizaciji izraelske djece i mladeži.

U regionalnoj konkurenciji ističe se kratkometražni rad Josipe Krčelić "Enemies 86" o pripadniku Bad Blue Boysa.

Oskarovka, Laura Poitras predstavlja se "Ljepotom i krvoprolićem" o aktivistkinji i fotografkinji Nan (Nancy) Goldin, nominiran za Akademijinu nagradu i tek drugi dokumentarni dobitnik venecijanskog Zlatnog lava.

Uz razgovor s Alessandrom Comodinom prikazat će se "Gigi zvan zakon" o seoskom policajcu i pasioniranom vrtlaru suočenom s valom samoubojstava, a uz razgovor s Kirilom Nenaševom "Hamletov sindrom".

Film "Zemlja" Ivarsa Seleckisa govori o životima pet seoskih obitelji, a "Povijest svijeta prema Getty Imagesu" Richarda Miseka i "Tiha ljubav" Mareka Kozakiewicza daju aktivističku studiju o vlasništvu, profitu i moći.

Festivalski dan će kasno navečer zaključiti irska "Sjeverna zaobilaznica" i "Dolazak proljeća u Buču".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!