Filmska Frka na kazališnoj akademiji

28.04.2023.

11:31

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

FRKA

FRKA

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Filmska revija Kazališne akademije FRKA, održat će se od 28. do 30. travnja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a njezino svečano otvorenje bit će u petak, 28. travnja, u kinu Kinoteka.

Uoči otvorenja revije, koje će se održati večeras, 28. travnja, u 20 sati u zagrebačkoj Kinoteci ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je sa studenticama druge godine produkcije i koordinatoricama revije - Lucijom Petrić i Klarom Vlahovski:

- Ovogodišnje, 15. izdanje revije održava se na temu Flashbacks, koja se fokusira na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost, najavljeno je.

Prikazat će se više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti, a na otvaranju će biti prikazani "Aleksandar" Vide Skerk, "Moj Nikola" Martine Marasović, "O Mateju" Jana Krevatina i "Pasje bombice" Mateja Matijevića.

FRKA, platforma za studente na kojoj predstavljaju svoje radove, natjecateljskog je karaktera, a filmovi se natječu za nagrade u 13 kategorija.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja prvi put će se održati Produkcijski dan, koji promiče profesiju producenta u audiovizualnoj umjetnosti.


Raznim aktivnostima, okruglim stolom, gostujućim predavanjem, radionicama i filmskim projekcijama otvorit će se dijalog sa srednjoškolcima i studentima, odnosno potencijalnim budućim studentima Akademije.

Studij produkcije obrazuje buduće profesionalce za različite pozicije u kulturnim ustanovama koji stvaraju i organiziraju audiovizualne projekte, filmove, videoigre, aplikacije i reklame ili scensko-izvedbene, predstave, festivale i evente.

- Čak i nakon 20 godina postojanja studija Produkcije, zaposlenost bivših studenata je gotovo stopostotna što dovoljno govori o potrebama tržišta za ovom pozicijom, istaknula je predstojnica Odsjeka produkcije Rea Rajčić.

Gostuje šestero uspješnih profesionalaca iz regije, Ankica Jurić Tilić, Gorazd Slak, Jelena Mitrović, Nerma Mehadžić, Amira Kudumović i Nebojša Jovanović.

Osim panela, organiziran je i Meet&Eat domjenak na kojem će se učenici, studenti i profesori moći bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije.

Ove su godine kao dio programa Produkcijskog dana gosti studenti i profesori s Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji će u programskom bloku posvećenom njima predstaviti izbor studentskih filmova te razmijeniti znanja i iskustva.

Bit će tu i masterclass "Od studenta do producenta" Ivana Kelave koji će govoriti o svom profesionalnom putu koji je započeo u Zagrebu, a nastavio u Londonu.

Produkcijski dan organiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog društva nezavisnih producenata te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop.

Ulaz na sve programe je besplatan, a program revije je objavljen na Facebook stranici događaja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!