"Bubnjarski krug"- terapija glazbom za mlade s poteškoćama

02.06.2023.

07:12

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Glazba pozitivno djeluje na živčani sustav

Glazba pozitivno djeluje na živčani sustav

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na dan otvorenih vrata udruga, riječka ekipa Regionalnog dnevnika HRT-a posjetila je neprofitnu organizaciju Društvo za istraživanje i potporu. Pomažu, između ostalog, mladima s poteškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju. Jedna od omiljenih aktivnosti je "bubnjarski krug"- terapija glazbom.

Glazba djeluje na naš živčani sustav, opušta nas, dovodi do postizanja mentalnog mira. Zato je i bubnjarski krug jedna od omiljenih terapija ovih korisnika u riječkom DIP-u. Među njima je i Helena.

 - Ja glazbu jako volim, uz nju sam odrasla, s 4 godine sam počela pjevati, ali nisam nikad svirala, osim sestrin klavir.Terapija bubnjanja mi je super, opuštam se i jako mi je lijepo, volim udrugu, rekla je Helena.

Znanstveno je dokazana važnost glazbe u životu ljudi. Psiholozi dodatno ističu važnost sviranja u grupi koje vodi razvoju socijalnih vještina: 

- Razvoj kreativnosti, povećanje samopoštovanja, usmjeravanje i zadržavanje pažnje, puno intenzivnih funkcija koje treba razviti i onda se mogu prenijeti u druge segmente života, pojašnjava Bernard Šeso, psiholog iz Društva za istraživanje i potporu.

 - Projekt znači jako puno za mene. Slušam sve hrvatsko i strano. Meni puno znači, uz voditelja Luku dosta sviramo, nove ritmove isprobavamo, vježbamo, to me opušta posije posla, kaže Matija.

Društvo za istraživanje i potporu u Rijeci pruža socijalne usluge poludnevnog boravka mladima koji su završili obrazovanje, a nemaju posao. Pomoć psihologa, pedagoga i glazbenika usmjerena je na cijelu obitelj.

- To znači da smo izjednačeni u kriterijima i uvjetima našeg rada i djelovanja kao i ustanove. Ali, ipak imamo ono što udruga nosi, zbog čega su organizacije civilnog društva nositelji socijalnih usluga koja znači njihovo pravo da imaju pravo na uključenje u život i rad, objašnjava Marta Berčić, predsjednica Društva za istraživanje i potporu Rijeka.

A upravo život i rad u DIP-u rezultirali su poboljšanjem fine motorike. Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo i da ova skupina sjedi mirno i svira neprekidno 20 minuta - veselo i složno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!