Prvi Sajam razmjene na Filozofskom fakultetu u Splitu

20.05.2023.

Zadnja izmjena 07:15

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Sajam razmjene na Filozofskom fakultetu u Splitu

Sajam razmjene na Filozofskom fakultetu u Splitu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Poslovica da se prvi mačići u vodu bacaju ne može se primijeniti na prvi Sajam razmjene koji su organizirale studentice Filozofskog fakulteta u Splitu. Ondje se bacilo nije ništa, a djevojke su učinile izvrstan posao. Na sajam su stigli i studenti drugih fakulteta, a idući put - očekuju i bolji odaziv građana.

Doneseš majice koje su ti višak, male ili dosadile, dobiješ tri bona i kući se vratiš s tri druga predmeta: prstenom, knjigom, zdjelom, uzmeš štogod ti se svidi, a što je netko drugi donio na Sajam razmjene. 

- Ponijela sam jedne naočale i zamijenila ih za druge i napunila sam besplatno svoj ormar stvarima koje mi se sviđaju, kaže Ana Nikol Šprlj, studentica ekonomije.

Torbice, bilježnice, suknje, posuđe, zahvaljujući izvrsnoj zamisli studentica Filozofskog fakulteta, mnogi predmeti umjesto zaboravljeni u zabitim kutcima ormara dugo će još služiti novim vlasnicima.

- Upravo je smanjenje otpada koje potičemo ovakvim sajmom ono što je ključno i što najviše nedostaje u našoj lokalnoj zajednici. Previše smo fokusirani na recikliranje, odvajanje otpada, zaboravljamo da je to zadnji korak prije onog samog odbacivanja i da ono što treba slijediti je smanjivanje, objašnjava Maja Golem iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Možda bi nešto od ovoga i završilo na otpadu, ovako, zahvaljujući razmjeni predmeta s drugima, proizvodima se produžuje životni vijek, štedi se novac i stvara održiva zajednica koja promiče smanjenje otpada i očuvanje prirode.

Dobar odaziv 


- Ja sama nekako iz pozicije budućeg odgajatelja i smatram da je to baš vrijedna stvar i voljela bi tu vrijednost nekako prenositi na buduće generacije, rekla je organizatorica Sajma razmjene Magdalena Tutek.

Za prvi puta su zadovoljne odazivom.

- Zadovoljne smo stvarno, nismo ništa očekivale, to su nam rekle i kolegice iz Sunca da prvi put uvijek bude manje ljudi, ali stvarno smo zadovoljne, pojašnjava Tutek.

Imaju i zašto biti, izradile su i plakate, dosjetljive bonove, već planiraju nove sajmove. Bravo, djevojke!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!