Psi vodiči Fiona i Fili stigli novim vlasnicima u Komižu i Split

08:54 / 24.05.2022.

Autor: Branko Dobrota/Vijesti/HRT

Damir Smajo i Fili

Damir Smajo i Fili

Foto: Vijesti / HRT

Labradori Fiona i Fili, brat i sestra - psi vodiči slijepih osoba, stigli su u Splitsko-dalmatinsku županiju. Fiona će živjeti u Komiži na Visu, a Fili će svom novom vlasniku pomagati u Splitu. Nakon višemjesečne stručne obuke u Zagrebu, 9-godišnji radni vijek provest će u šetnji kamenim gradskim ulicama i tržnicama...

Pas pomagač zamjenjuje oči slijepcu ili slabovidnoj osobi. Kretanje po otvorenome prostoru, bez školovanog psa, bilo bi znatno teže.


- Puno, puno pomaže. Osjećate se slobodno, možete se kretati gdje vas je volja. To puno znači čovjeku, da je slobodan, kaže Joško Mladineo iz Komiže.


- Svi obožavaju psa, ima punu podršku. Pas se raduje svima njima, vraća dobivenu ljubav sto posto, dodaje.


- Nije svejedno provede li pas svoj radni vijek u nekom velikom gradu, gdje ulazi i izlazi iz autobusa, gdje je stalno u prometu, ili svoj životni i radni vijek provede u Komiži na Visu, kaže Minja Orlić, instruktor za školovanje pasa pomagača.


Splitski aktivist Damir Smajo sa svojim je psom svakodnevno na uskim "kalama" u strogom centru grada.


- On to sve provuče i izvuče. Provede me kroz kaletice Geta gdje ja živim, Pazar, Peškariju, gdje ja funkcioniram, tako da sam puno, puno slobodan. I puno slobodniji nego s bijelim štapom, kaže.


Prema novom Zakonu o korištenju pasa pomagača, čak i psi na početnoj socijalizaciji imaju pravo ući u sve objekte i institucije. Iako su kazne velike, neki vlasnici objekata i dalje korisnicima sa psima stvaraju probleme tijekom boravka u trgovini. Na sreću, takvih je ljudi sve manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!