Slijepim i slabovidnim osobama dostupna nova usluga - mobilna knjižnica

26.04.2022.

07:00

Autor: Irena Košar/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Mobilna knjižnica

Mobilna knjižnica

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu Noći knjige, slijepim i slabovidnim osobama sada je dostupna nova usluga. Riječ je o mobilnoj knjižnici Blinda koja im omogućuje da samostalno biraju, posuđuju i slušaju audioknjige. U fondu jedine takve mobilne knjižnice više je od 6 tisuća knjiga.


Marija je zbog posljedica dijabetesa izgubila vid prije 12 godina i to nedugo nakon završetka fakulteta.

- Bila sam puna ambicija, puna planova i tako se sve to u nekom trenutku prekinulo. Došao je taj nekakav period kada sam to sve morala shvatiti, prihvatiti i krenut dalje to je trajalo dvije godine, rekla je Marija Livajušić.

Slijepe i slabovidne osobe susreću se s mnogobrojnim izazovima. Jedan od njih je dostupnost audioknjiga. 

Upravo zato kroz Erasmus projekt Blinda osmišljena je istoimena aplikacija, koja je ujedno mobilna knjižnica.

- U svakome trenutku imate mogućnost na mobitelu doći do određene knjige. Prije ste morali čekati poštu ili preko računala preuzeti knjigu i onda je prebaciti u reproduktor, ovo je sada puno jednostavnije, puno brže i ljudi mogu doći do one literature koju trenutno žele, rekao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem i vidim".

- Najveća prednost Blinde je to što im nudi veću nezavisnost. Mogu bilo kada i bilo gdje potpuno samostalno birati knjige, rekao je Marjan Povše, voditelj projekta BLINDA.

Budućim korisnicima za tu uslugu potrebna je liječnička potvrda o nemogućnosti čitanja i registracija u knjižnici. U mobilnoj knjižnici moći će se pronaći i lektira.

- Sad smo već u jednom razgovoru da dobijemo veći broj lektirnih naslova, negdje oko možda 100 knjiga će biti uobličeno da ih postavimo na Blindu, naglasio je Hrkač.

- Lektirni naslovi su ono što je nama svima važno. Dakle, onoj maloj djeci i onoj većoj djeci, pa i roditeljima koji to prate, da budu u toku s građom, rekla je Željka Miščin, voditeljica nacionalne kampanja za osobe s teškoćama čitanja "I JA ŽELIM ČITATI".

Trenutačno je dostupno više od šest tisuća naslova, na hrvatskom, slovenskom i njemačkom jeziku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!