07:10 / 13.02.2021.

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Uz zvučne knjige u pisanoj riječi mogu uživati slijepi i slabovidni

Vera Vitori sudjeluje u projektu Zvučne knjige

Vera Vitori sudjeluje u projektu Zvučne knjige

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zvučne knjige veza su između tiskanoga teksta i slijepih i slabovidnih osoba, ali sve češće i onih s disleksijom.

U zadarskoj Znanstevnoj knjižnici redovito se snimaju "zvučne" knjige pa se tako u toj ustanovi trenutačno može nabaviti dvjestotinjak naslova.  

Vera Vitori u studiju zadarske Znanstvene knjižnice provede najmanje sat i pol, jednom tjedno. Trenutačno čita knjigu Zadarski sveci, sve volonterski. Dio je to projekta "Zvučne knjige" kojemu je cilj omogućiti slijepima i slabovidnima uživanje u pisanoj riječi.

- Nakako mi je zadovoljstvo da im na taj način mogu približiti građu koja im inače nije dostupna i tako obogatiti njihov život, kaže volonterka Vera Vitori.

Od iznimne je to važnosti za sve kojima su knjige namijenjene. Zapravo sastavni dio života, kaže zadarska slijepa književnica Mirjana Mrkela. Za knjigu su joj potrebna oko tri dana.

- Ja primjerice kad radim kućanske poslove, imam spravicu koju stavim u džep, slušalice u uho i čitam u svakoj prigodi, kaže Mrkela.

U zadarskoj Znanstvenoj knjižnici trenutačno je oko 200 zvučnih knjiga na raspolaganju zainteresiranima. Fond se stalno povećava. I uglavnom je riječ o zadarskim autorima.

- Do sada su nam knjige čitali glumci, radijski voditelji, osnovnoškolci i svi koji imaju ugodan glas i znaju čitati razgovjetno, kaže Brajen Dragičević, pomoćni knjižničar Znanstvene knjižnice Zadar.

Nakon što čitač pročita tekst, slijedi preslušavanje i ispravljenje pogrešaka te montaža. Od 15-tak sati snimljenoga materijala na kraju bude 6 do 7 sati čistoga teksta.

- Produkcija nam nije velika kao što bi htjeli, ali "zrno po zrno pogača", kaže Dragičević.

Jer suprotno nekim očekivanjima - slijepi rado čitaju, odnosno slušaju knjige.

- Knjiga nama nikada nije dosta, dodaje Mrkela.

Osim slijepim i slabovidnim osobama, zvučne knjige sve su važnije i osobama s disleksijom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!