Upoznajte tkalju Ivančicu Turković: "Radit ću dok god budem mogla"

21:38 / 19.05.2022.

Autor: Filip Filković Philatz/Puls/HRT

Ivančica Turković

Ivančica Turković

Foto: Puls / HRT

Strpljenje, preciznost, koncentracija... Sve to zahtijeva i njezin posao. Ivančica Turković vješta je tkalja. Tradicionalnom tehnikom izrađuje unikatne tekstilne predmete. Od majke je naslijedila tkalački stan i sve potrebne vještine. Sada se, kao i mnogi drugi čuvari starih zanata, nada da će netko od nje naučiti posao.

- Mladi bi sve nabrzinu, ali tu treba strpljenja, treba sjediti... Greške se događaju, to sve mora biti precizno i točno i treba vremena. Jednostavno treba vremena, rekla je Ivančica ekipi HTV-ove emisije Puls.


Ivančica radi na starinski način, na tkalačkom stanu iz 1937. godine koji je naslijedila od majke, koja ju je, kaže, naučila sve oko tkanja. Ima i tkalački stan - ili nared - iz 1914. godine. Oba su, ističe, potpuno ispravni i u funkciji.


- Ja uživam u tome, kaže Ivančica, kojoj u poslu pomaže kći. Mladima se, kaže, baš i ne sjedi i tka - ima zainteresiranih, ali ne puno.


- Imam 74 godine, već sam se malo pogrbila, ali dobro. Budem se borila da čim duže radim. Dok god budem mogla, kaže.


Cijelu priču pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!