Pume - zajedno u ratu, zajedno u miru

28.07.2022.

20:40

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Okupljanje veterana Puma

Okupljanje veterana Puma

Foto: HTV / HRT

Uoči 27. obljetnice oslobođenja Knina u Varaždinu su se okupili veterani 7. gardijske brigade - Pume. Gotovo godinu dana borili su se na Dinari, a 5. kolovoza 95. u Oluji Pume su uz četvrtu gardijsku brigadu prve ušle u Kraljevski Grad.


Niti 24 sata od početka akcije Oluja četvrta i sedma gardijska brigada oslobodile su kraljevski grad Knin - prisjetio se umirovljeni general Željko Dvekar.

- To je nešto nevjerojatno kojom se brzinom probila neprijateljska crta, koliko su se brzo postrojbe sedme gardijske brigade spustile u sam grad Knin i izvršile datu zadaću i prije planiranog roka, kazao je Dvekar.

Vladimir Milavec sjetio se borbe "prsa o prsa", ali i pogibije prijatelja i suboraca.

- Dečki koji su poginuli bili su na ulazu u Crvenu zemlju, tamo su držali kompletnu bojnu, mi smo tražili put za naprijed no došli su nam s leđa i pokosili nas, rekao je Milavec.

Malo je poznato da su upravo Pume razvile 25-metarsku hrvatsku zastavu na kninskoj Tvrđavi. A kad su se vratili u Varaždin - euforično su ih pozdravile tisuće građana.

- To je za nas bilo priznanje da smo odradili povijesni posao, da smo ovo uradili i za naš kraj koji će zlatnim slovima biti upisan u povijest, rekao je Mirko Bočkaj, umirovljeni satnik.

Kroz brigadu je prošlo 4500 vojnika. Nažalost neki se nisu vratili kući.

- Poginuo je 91 pripadnik, jedan se, nažalost, još vodi kao nestali, a ukupno je lakše ili teže ranjeno od 450 do 500 Puma, rekao je Robert Puja iz Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA.

Zajedno u ratu, zajedno u miru - veterani danas sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama, poučavaju mlade o Domovinskom ratu i tim herojskim danima oslobađanja domovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!