Splitski pustolov obilazi hrvatske vrhove i otoke

04.12.2022.

07:01

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/HRT

Daniel Krstulović Opara

Daniel Krstulović Opara

Foto: HTV / HRT

Splitski pustolov Daniel Krstulović Opara 18. listopada krenuo je u avanturu života. Do Božića mu je plan obići najatraktivnije hrvatske vrhove i otoke, odnosno Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Ekipa Regionalnog dnevnika pronašla ga je u Šibeniku.

Splićanin u avanturi zvanoj Hrvatska planinarska obilaznica, pothvatu, koji je pripremao 10 godina.

-Jako puno planinara to obilazi u etapama, ali nitko dosad to nije spojio i odradio odjednom. Pa je moja ideja bila pokušati to napraviti, objasnio je Daniel Krstulović Opara.

Obišao je 158 vrhova, 16 otoka, više od 4000 kilometara i 150 tisuća metara uspona, i sve to na vlastiti pogon.

- Ne bi bilo smisla da se vozim između tih vrhova u autu ili između otoka u trajektu. Između planina vozim bicikl, na vrhove se, naravno, penjem planinareći i trčeći, a između otoka veslam u kajaku, kazao je Krstulović Opara.

Krenuo je od 'vrata Hrvatske' Iloka, a iza njega je već 45 dana različitih dionica i izazova.

- Recimo, na Gorskom kotaru je bilo jako puno kiše dok sam planinario, pa sam bio cijelo vrijeme mokar. Evo sad sam bio na Velebitu, bilo je stalno snijega, pa je bilo hladno, pa mi je to bilo najgore. Onda sam veslao po Kvarnerskom otočju, bilo je jugo, bili su veliki valovi, pa mi je to bilo najteže, rekao je Krstulović Opara.

Dosad je odradio 3500 kilometara i gotovo 90 tisuća metara uspona. I Šibensko-kninska županija nudi mu posebne izazove.

- Najviši vrh Hrvatske, Sinjal, odnosno Dinaru.

Iako je na put kroz Hrvatsku krenuo sam, usamljenim se ne osjeća.

- Čak sam jako puno u nečijem društvu. Netko me poprati na neki vrh ili kod nekog prespavam ili mi netko nešto prenese.

No zna biti 'rubnih' trenutaka. U ovakvim avanturama ispituju se mentalne granice, 'bježi' se iz zone komfora, pa je gotovo važnija od fizičke pripremljenosti i snage ona duhovna.

- Pošto to traje dva mjeseca ili više, kad-tad fizika će puknuti. Nitko ne može biti toliko spreman da to sve odradi bez problema. Teški trenuci dolaze, ali isto tako i prolaze i onda je samo bitno to izdržati, kazao je Krstulović Opara.

Daniela očekuje još 20-ak dana pustolovine, koju želi okončati do Božića, uplovljavanjem u rodni Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!