U Ponikvama - posebna berba. Pelješki vinar Frano Miloš treći put u deset godina uspio je proizvesti prošek na lozi s prirodnim prosušivanjem. Trebaju se poklopiti brojni preduvjeti, a klimatske promjene, čini se, takvoj prirodnoj proizvodnji prošeka idu naruku.
Posebna berba u Ponikvama. rodio je prošek na lozi. Zahvaljujući znanju, trudu i vremenskim uvjetima pelješki vinar Frano Miloš uspio je postići prosušivanje grožđa na trsu. Plavac mali sorta je s 1000 lica.
- Jedan od tih tipova, to je srednji mali plavac u određenoj starosnoj dobi, 12 do 20 godina. Ima tu mogućnost da dehidrira i stvara suhe bobice u ovako idealnim uvjetima kao što je ova godina. Sigurno da se može utjecat na njegovu varijaciju i mutaciju da se dobije ovo što želimo i mi na tome radimo godinama, rekao je vinogradar i vinar Frano Miloš.
Uz dugogodišnju pripremu vinograda - ključna su duga sunčana razdoblja s umjerenim temperaturama i minimalnom količinom vlage.
Prvi put 2016. godine, u Ponikvama su uspjeli proizvesti desertno vino prošek na lozi bez ikakvih dodatnih prosušivanja. Ovo je tek treća takva berba u proteklih 10 godina i iznimno su zadovoljni.
- Maksimalno izvlačimo svu specifičnost i slojevitost malog plavca koju on postiže u tom tipu grožđa i vina. Postižemo visoke alkoholne razine, 16 posto alkohola s do 100 grama neprerađenog šećera s nevjerojatnim izbalansiranim kiselo slatkastim okusom, kazao je Miloš.
Desertna vina mali su dio njihove proizvodnje - poseban je okus ovog uspjeha.
- Mi radimo taj prošek i još jedan tip desertnog vina ili poluslatkog vina s 15 -16 posto alkohola i 30 grama šećera. OdIično se slaže s čistom crnom čokoladom, oba desertna vina isto idu odlično uz crnu čokoladu ili uz dubrovačku rozatu, pojašnjava Miloš.
Bit će ove godine 2000 boca - tko zna kad će opet, kako vinari kažu, roditi prošek na lozi.