Roditelje su mu ubili u Afganistanu, spas je pronašao u Hrvatskoj

23.09.2021.

22:43

Autor: Tina Šimurina/Puls/HRT

Amir Ali Yarnian

Amir Ali Yarnian

Foto: Puls / HRT

Amir Ali Yarnian danas živi u Hrvatskoj. Dobio je azil i oženjen je Irankom. Vozi taksi i planira otvoriti tvrtku. Priča o njemu i njegovoj obitelji priča je o nesretnoj i teškoj sudbini Afganistana, patnji od koje se Amir cijeloga života pokušava oporaviti. Roditelji su mu ubijeni.

O svojim iskustvima u Afganistanu ne želi ni pričati. Uslijedila je duga i mučna izbjeglička borba za opstanak. Neko vrijeme živio je i radio u Turskoj. Živio je i u Grčkoj, a završio u Hrvatskoj.

Amir nema državljanstvo, obiteljske fotografije. Samo bolna sjećanja koja su ponovno navrla kada je čuo vijest da su se američke snage nakon 20 godina povukle iz Afganistana, a na vlast ponovno došli talibani. Oni zbog kojih je izgubio roditelje i ostao sam na svijetu.

- Vidio sam dosta djece tamo koja su ostala bez roditelja. Ja sam bio među njima. Talibani se nisu uopće promijenili. Tako ja to vidim, kaže Amir. Misli da će talibani vratiti Afganistan 500 godina unazad.

Zoran Kos je umirovljeni hrvatski vojnik. U Afganistanu je bio tri puta u sklopu misija NATO-a. Obučavao je lokalne policajce.

- Znali su postavljati eksplozivne naprave u njihove čajnike. A tih čajnika je uz cestu bilo more, za kupiti, popiti... Naletiš na neki čajnik, koji je napunjen s hrpom eksploziva. On od negdje promatra, stisne preko mobitela i to je to, prisjeća se.

- Čitam u novinama da je afganistanska vlada zabranila ženskoj populaciji da se bavi sportom. To je već nekakav pokazatelj i znak da to neće završiti dobro, zaključuje Zoran.

Pogledajte prilog Tine Šimurine za emisiju Puls:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!