Romano Prelević jedan je od kandidata koji su nominirani za nagradu "OPG Zlata vrijedan" u kategoriji "Najbolja mlada nada u poljoprivredi". Ova nominacija mu je na ponos i čast jer predstavlja tradiciju šibenskog kraja i njegove obitelji.
04.09.2025.
09:21
Autor: Ana Štrelov/L.P./Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Romano Prelević jedan je od kandidata koji su nominirani za nagradu "OPG Zlata vrijedan" u kategoriji "Najbolja mlada nada u poljoprivredi". Ova nominacija mu je na ponos i čast jer predstavlja tradiciju šibenskog kraja i njegove obitelji.
U Šibenskom kanalu more i tradicija stapaju se stoljećima. Školjkarstvo je način života, a među uzgajivačima koji čuvaju tu baštinu je i Romano Prelević. Tipičan dan počinje ranom plovidbom do uzgajališta, gdje gotovo svakodnevno provodi više od deset sati. Ronilačko odijelo je spremno pa kreću pripreme za zaron.
- Spremili smo svu opremu, obukao sam se, sad ću zaroniti i bit ću nekih 15 - 20 minuta pod vodom dok izvadim dozu za danas, rekao je Romano Prelević, vlasnik OPG-a.
Na platformi je danas 50 kilograma dagnji. Romano pažljivo bira najbolje, čisti ih i priprema za tržište.
- Maloprije sam ih u mreži malo odvajao jer su u busenjima kao u grozdovima. Inače, kad imamo veće količine školjaka, 200-300-500 kilograma, onda imamo veliki stroj, ali ove manje količine očistimo na ruke, dodaje.
Kroz njegove ruke ovu sezonu proći će i do osam tona školjaka. Pamti i bolje godine.
- Na ta dva polja godišnje bismo mogli imati nekih 20 tona školjaka, ali s obzirom na to da su zadnjih godina bile lošije, sad je to čak upola manje, ali kako se stanje vode poboljšava tako će i količina školjaka. Znamo imati i problem s oradom, ona dosta pojede školjaka. Prošla godina je, što se tiče toga, bila baš loša, dosta toga nam je pojela, ali sada radimo na zaštitama tako da dogodine sigurno neće biti problema, kaže Prelević.
Svježe školjke i kamenice izravno izvađene iz mora privlače i goste koji im ne mogu odoljeti. Romanova platforma česta je stanica na plovidbi prema Skradinu.
- Kamenice su vrlo dobre, vrlo svježe. Nije mi prvi puta da sam ih probao, ali je prvi puta da sam ih probao direktno iz mora, izjavljuje Alen, posjetitelj iz Londona.
- Mogu reći da je ovo odlično mjesto za zaustaviti se i da su kamenice jako svježe, da ih ljudi vole, govori skiper Nikica Celić.
Da svoj posao voli i živi itekako je vidljivo. Skroman i jednostavan, 25-godišnji Romano ne poznaje život bez mora.
- Ja sam odmalena u tome. Otkad sam prohodao, čistio sam pidoće, lovio ribu i tako sam ih zavolio. Tako da je meni bilo logično nakon školovanja samo nastaviti ovo što već znam. To je postalo dio mene, dio naših obitelji i dio tradicije. Boljelo bi me više od ičega da se maknemo od toga. Tako da je to sad dio mene, nastavlja Prelević.
Svjež ulov iz mora stiže na otok Murter u vješte ruke njegove majke, u restoran koji odiše mirisom i okusom mora. Tradicionalno, jednostavno i svježe - njihovo je jedino pravilo.
- Frigana riba, pohane kozice, pašta s kozicama, i dagnje. Jednostavno na buzaru, a reakcije su daleko daleko bolje od očekivanog. Iz godine u godinu, sad je već četvrta, sve više ljudi dolazi, naglašava Anica Markov, Romanova majka.
Kad prođe sezona školjaka, za Romana nema odmora. Posao s uzgajališta seli se prema Murteru i Kornatima i jesenskim radovima.
- Van sezone smo isto i na koći. Još malo pa kreće ovo vrijeme maslina. Tako da se imamo i tu zabavljati. Uvijek ima posla. Ja smatram da je svaki posao izazovan i nosi nešto svoje. Ovaj posao je možda fizički dosta naporan, težak za ruke, za noge. To je krvav posao, ali to je posao koji sam ja naučio i to je dio naše obitelji i meni je jednostavno bilo prirodno ući u to, objašnjava Prelević.
Nominacija za najbolju mladu nadu u poljoprivredi mu je na ponos i čast.
- Ja samo volim predstavljati nešto što je naše, nešto što je prirodno, nešto što je izvorno. Da mi pokažemo što je naš kraj i što su naši ljudi. Ovo što ja radim je sve ono što može prikazati naš kraj, naše ljude, zaključuje Prelević.
Svoju sreću pronašao je u polju školjaka, otvorenom moru, kapljici maslinova ulja te u obiteljskoj tradiciji koju nastavlja s ponosom isticati i njegovati.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora