Stoljetna tradicija proizvodnja žižula u Dalmaciji, nije izbrisana. Mnogi u kontinentalnoj Hrvatskoj ni ne znaju za to voće, ali u skradinskom zaleđu - jesen bez nje ne može proći.
27.09.2025.
07:05
Autor: Anan Štrelov/M.Z./Regionalni dnevnik/HRT
Stoljetna tradicija proizvodnja žižula u Dalmaciji, nije izbrisana. Mnogi u kontinentalnoj Hrvatskoj ni ne znaju za to voće, ali u skradinskom zaleđu - jesen bez nje ne može proći.
Među skradinskim krošnjama ovih dana gužva. Berba žižula je na vrhuncu. Pažljivo se biraju zreli plodovi.
- One koje su tvrde i krupne, one su sigurne i jestive. te dobra za prodaju i berbu. Dok imamo tip žižule, koja je suha i nju ćemo odvojiti i od nje radimo rakiju i marmeladu, rekao je Andrej Krdžalić iz Skradina.
Svestrana voćka u skradinskim se obiteljima njeguje generacijama. Mali plod azijskog podrijetla prepun je zdravlja.
Ima puno minerala, kalcija, kalija, magnezija, željeza, i ona sama po okusu je privlačna, ima slatko-kiselkasti okus, kazao je Andrej.
I u susjednom "žižularniku", posla ne manjka. 40-ak stabala dobro rodi gotovo svake godine.
- Ovo je izvorna žižula koja je prva bila tu. Od nje same korijen je prolazio i okolne žižule su zapravo nastavak njenoga življenja, naveo je Frane Skorić iz Skradina.
Prva žižula korijenje je ovdje pustila prije dvjesto godina.
To je donio jedan pomorac iz Venecije koji je rodbinski bio vezan sa Skradinom, objašnjava.
Nepoznata biljka brzo se pokazala hranjivom i rodnom. Skradinsko podneblje mikrolokacija je koja žižuli odgovara.
- Ovo je područje koje ljubi ovu žižulu, bočata voda jako bitna za napredak stabla žižule i debela zemlja, naveo je Škorić.
Darovale su se sadnice, ali kažu - nigdje ne uspijeva kao ovdje. Skradin i žižula se vole.
A vole je i Šibenčani. Prve žižule kupuju se na tržnici.
- Stigla je jesen, stigle su i žižule. Cijena je prihvatljiva - 6 eura, kazao je prodavač na tržnici Zvonko Bljajić.
Idu cijene i do 8 eura po kilogramu. Izazivaju rasprave, ali ljubitelja ne manjka.
- Skupe su dosta, ali kupim, pola kilograma ode u par dana, rekla je Nevena Miljević.
- Meni odgovara u svemu, žižule volim i to je to, kazala je Irija Mikulandra.
Žužub, čičinka ili čičindula - kako god je zvali, u Skradinu je uvijek ista. Sočna i posebna s okusom stoljetne tradicije.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora