Svjetlosnim spektaklom Šibenik obilježio dan kada je postao prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom

03.09.2023.

Zadnja izmjena 23:11

Autor: Ivona Ramadža Čolić/A.V./Dnevnik/HRT/IMS

Svjetlosnim spektaklom Šibenik je obilježio dan kada je postao prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Manifestacijom "Light is life" podsjeća se i na važnost svjetla i struje za cijelo čovječanstvo. Ovogodišnja tema su klimatske promjene. Šibenska katedrala i sve fasade na obali večeras su osvijetljene u crveno.

Boja alarma i upozoravajućih signala je crvena, a odabrana je jer se želi upozoriti na klimatske promjene. Inače, Šibenik je zasvijetlio 28. kolovoza 1895. No, zakazana proslava pomaknuta je zbog nevremena, na današnji dan. 

Iz Šibenika se za središnji Dnevnik HTV-a javila Ivona Ramadža Čolić koje je bila u društvu direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole

- To je dan kad Šibenik zasvijetlio. Dan kad je Šibenik kao prvi grad u svijetu dobio sustav proizvodnje, distribucije i primjene električne energije, tj. izmjenične struje po Teslinom principu. Taj datum obilježavamo već 12 godina. Četiri godine nešto skromnije, a već osam godina kroz manifestaciju "Light is life", objasnio je Karađole. 

- Glavni motiv dolaska turista u Šibenik je kulturno-povijesna baština koju su stvarali građani Šibenika i znameniti Šibenčani kroz povijest i sama činjenica da imamo dva UNESCO-va spomenika, da smo možda i najmanji grad na svijetu s dva UNESCO-va spomenika govori o turističkoj vrijednosti Šibenika, zaključio je Karađole. 

Igru svjetla nadopunjavat će glazba. Kao uvijek dosad s plutajuće pozornice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!