Sezona je pečenja rakije. Ovih se dana Škabrnjom šire poznati mirisi. Za kotlom je i gospodin Željko Miljanić otkrio tajnu najbolje rakije od marelice.
07.11.2025.
17:17
Autor: Melita Šare/M.Z./Dnevnik/HRT
Sezona je pečenja rakije. Ovih se dana Škabrnjom šire poznati mirisi. Za kotlom je i gospodin Željko Miljanić otkrio tajnu najbolje rakije od marelice.
Za ugrijati kotao od 220 litara potrebno je poprilično drva. Smješten je na starom ognjištu u pušnici u Škabrnji, a prije toga desetljećima je služio u Lici.
- Može se dogoditi da u jednom pečenju rakije potrošite, od pola metra drva pa gore, ističe proizvođač rakije iz Škabrnje, Željko Miljanić.
- Kotao je došao od čovjeka iz Like, koji je tad imao 90 godina, a pedeset godina je pekao rakiju, napominje.
Ističe da sjedalica na kojoj sjedi, dok se rakija peče, da je pripadala njegovoj baki.
- Sjedalica pripadala je mojoj baki Jurki, koja je preminula 2019. godine u 99. godini života, rekao je.
Nekoć su ljudi ovdje bili svojevrsni alkemičari.
- Plavičaste boje označavale su velike količine alkohola, a kada imate malo plave boje, već znate da je rakija oko četrdeset posto, pojašnjava.
Iako jedan od rijetkih koji je peče po starinski, gospodin Željko neće kušati ni kapi.
Nekoć je pečenje rakije u selu bilo velik događaj. Danas je sve manje veseljaka na starim ognjištima i degustacija. No, gospodin Željko od zemlje ne odustaje. U svojoj osamnaestoj posadio je prvi vinograd. I iako je imao posao u veterini, bolju plaću i od liječnika, odlučio je otvoriti vlastiti OPG.
- Godine 2017., imao sam plaću 12 i pol tisuća kuna plaću, kazao je.
Zrionica koju posjeduje Željko, carstvo je za sva osjetila. Pršuti o kojima svi sanjaju - mirisa i okusa kao nekad.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora