Slavonski Brod: Divlje odlagalište usred grada trebalo bi uskoro biti uklonjeno

11.01.2023.

17:22

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Diljem Slavonskog Broda niknula su "divlja odlagališta"

Diljem Slavonskog Broda niknula su "divlja odlagališta"

Foto: HTV / HRT

Više od mjesec dana u Slavonskome Brodu na snazi je nov sustav gospodarenja otpadom. Istovremeno, diljem grada niknula su "divlja odlagališta" uz spremnike na javnim gradskim površinama. Iz grada su poručili da će "brdo smeća i glomaznog otpada" ukloniti kada vlasnici propisno zbrinu svoje kontejnere. Nakon pritiska medija najavili su da će to učiniti već danas. 


Brdo smeća na ulazu u gradsko naselje raslo je iz dana u dan. I tako više od mjesec dana. 


- Kontejneri su za našu zgradu, ali odlaže se smeće iz cijelog okruga ovdje, kaže Sanja Samaržija Dubac, predstavnica stanara, Naselje Andrija Hebrang, Slavonski Brod.


- To se najviše dešavalo po noći. E sad ovo je stvarno prešlo svaku mjeru, nadam se da će grad to ukloniti jer je na javnoj površini, ističe Zlatko Petković, predstavnik stanara, Naselje Andrija Hebrang, Slavonski Brod.


Divlje odlagalište usred grada. I nije jedino. 


- Pa nek kažnjavaju. Jedino kad se lupi po novčaniku onda će biti možda malo bolje, smatra Dubravka, Naselje Mikrorajon, Slavonski Brod.


Gradska sramota pa valjda i odgovornost gradske uprave. 


- Da.. I odgovornost građana koji su napravili te divlje deponije. Komunalac će danas krenuti s uklanjanjem tih divljih deponija i uklanjanjem kanti s tih mjesta, najavio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.


Još jučer iz gradske su tvrtke poručivali da za to nemaju nalog. Sada je stigao javno, kao i poziv građanima da novi sustav zbrinjavanja otpada koji se primjenjuje oko mjesec dana ozbiljno shvate.

- Moja molba građanima je da krenemo. Nije lako živjeti u gradu, ali moramo se nekih stvari držati, kaže gradonačelnik Duspara.


Što više otpada razvrstavati, spremnike maknuti s javnih površina na vlastite čestice ili zaštititi. 


- Malo je veći problem što u novim zgradama nemaju takve prostorije, upozorila je Sanja Samaržija Dubac, predstavnica stanara.


- Mislim da nijedan građanin nema ništa protiv tog odvajanja. Međutim trebaju se stvoriti uvjeti da bi to radili, smatra Zlatko Petković, predstavnik stanara.


Neki su se organizirali, a druge bi mogle požuriti opomene.


- Evo sad krećemo u naselje Andrija Hebrang s opomenama. Kompletno naselje nema par komunalčevih vrećica koje trebaju biti odložene u miješani komunalni otpad, ističe Luka Martić, kontrolor komunalnih usluga, Komunalac Slavonski Brod.


Čiji je nepropisno odložen otpad - ne zna se.


- Nama su rekli da prijavimo, da zabilježimo tablicu i prijavimo. Međutim morali bismo cijelu noć dežurati, navodi Sanja Samaržija Dubac.


Možda to mogu i gradski komunalni redari? Ipak je riječ o javnoj površini. Može li grad biti kažnjen?


- Pa neće grad nitko kazniti, ovo su neodgovorni pojedinci, ističe gradonačelnik Mirko Duspara.


Po gradskoj je blagajni ipak udareno, ali zbog niskog postotka razvrstavanja otpada. Novi sustav, hvale se, već je dao rezultat. A građani poručuju - bilo bi i bolje da je bolje pripremljen.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!