17:11 / 26.01.2021.

Autor: HRT

Sve ono što nismo znali o gradu bajki, i puno više

Ogulinska čitanka

Ogulinska čitanka

Foto: HRT / HRT

Uz tiska je izašla 'Ogulinska čitanka' koja za predstavljanje čeka neka bolja vremena. No mi nećemo čekati da vas odvedemo do glavnog lika ove priče - grada Ogulina.

Rodni grad Ivane Brlić Mažuranić i drugih poznatih umjetnika dokazao je da je tijekom svojih 520 godina skupio dovoljno razloga za ponos. Ogulin je, naime, još prije 20 godina dobio monografiju, a jedna od autorica, Višnja Lipošćak, nastavila je prikupljati tekstove važne za njegovu povijest koji su sada objavljeni u 'Ogulinskoj čitanci' koju je prolistala ekipa Vijesti iz kulture

Kad je počela brojiti umirovljeničke dane, Višnja Lipošćak krenula je u istraživanje. Tražila je i skupljala sve za ogulinski kraj važne objavljene priče, pjesme i tekstove.


- Zapravo, više sam se usredotočila na povijest nastanka i razvitka grada i koliko su ovaj grad i krajolik i ljudi, ali prije svega priroda bili inspirativni za čitav niz književnika, pjesnika, povjesničara, putopisaca i to sve naših znamenitih ljudi, kaže Višnja Lipošćak, urednica 'Ogulinske čitanke'. 


Čak je 68 autora zastupljeno u izdanju: više od 500 godina stari zapisi Bernardina Frankopana, zatim priče najpoznatije Ogulinke - Ivane Brlić-Mažuranić, pa sve do djela suvremenih pjesnika i putopisaca. 


Ogulinska čitanka

Ogulinska čitanka

Foto: HRT / HRT

- Njezina je posebnost u tomu što su najvažnija književna svjedočanstva i tekstovi, koji su nastali u Ogulinu i koji su nastali o Ogulinu, sažeti u ovoj knjizi što je donosi Matica hrvatska koja je u svojoj cjelini, a pogotovo u svojim ograncima njegovala najvrednije iz hrvatske književnosti, ističe Stjepan Sučić iz središnjice Matice hrvatske.


Hrvoje Magdić iz ogulinskog ogranka Matice hrvatske jako je ponosan: Smatram da je ova knjiga kruna izdavačke djelatnosti Matice hrvatske u Ogulinu, ustvrdio je Magdić. 


Čim to okolnosti dopuste, Ogulinci će početi predstavljati svoju čitanku po cijeloj Hrvatskoj, a s njom i ogulinski kraj. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!