Jezera na otoku Murteru - mjesto pomoraca i ribara

06.12.2022.

19:57

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Jezera na otoku Murteru - mjesto pomoraca i ribara

Jezera na otoku Murteru - mjesto pomoraca i ribara

Foto: HTV / HRT

Blagdan je svetog Nikole, koji je najpoznatiji kao zaštitnik djece i pomoraca. Svetog Nikolu osobito štuju u mjestu pomoraca i ribara - Jezerima na otoku Murteru. Zagovor svecu davao im je snagu da prebrode duge dane samoće na moru i razdvojenosti od obitelji. I nekoć - i danas. Zovu Jezerani more: život naš! Jer s njim i od njega oduvijek žive. 

- Dobro more dide. U srcu ti nevere, timun i vapor. U ustima tvrdi kruh sa sedam kor, govori Luka Stojanac, KUD Koledišće Jezera.

A otkad "tuku" more, štuju i svetog Nikolu. 

Da ih čuva od varljive morske ćudi, sazidali su mu i crkvu. U 15. stoljeću. 

Kažu domaći, nije ovdje nekoć bilo kuće bez ribara ili pomorca. 

- 1971. najveći dio aktivnog muškog stanovništva su bili pomorci. Njih oko 78 posto, naglašava Bernarda Klarin, KUD Koledišće Jezera.

- Evo, vidiš kako sam ja tebi pisala. Dragi moj mali Vučkić. Ne znam što bi prigorila samo da te vidim. Svaku noć te po cilu noć sanjam, čita Dragica Milin.

39 godina bio je na brodu. Svijet prošao uzduž i poprijeko. Bilo je to, kaže, u donekle romantično doba pomorskoga zanata.

- Mada u ono vrijeme se radilo ali i nas je bilo više. Pa smo imali vremena za sve. Poslije kada su došli ovi veliki brodovi s malo posade na njima pritisak je strahovit, naglašava Nevenko Milin, umirovljeni pomorac. 

Nekoć, skupljala se rodbina i prijatelji pri svakom odlasku pomorca, kako ovdje kažu - u "vijađ". Budući da su putovanja bila i preduga. 

- Ima jedan stih: Ajde dragi ti morem ploviti, nemoj drugu do mene ljubiti, govori Bernarda Klarin, KUD Koledišće Jezera.

A ljubav prema moru upisana je u genski kod Jezerana. 

- Dida je u bivšoj Jugoslaviji bio jedan od najpoznatijih ronioca. Moj otac je bio kapetan duge plovidbe, kasnije i brodar, rekao je Filip Vice Lapov, pomorac.

Znaju duge plovidbe biti obojene samoćom. No u 21. stoljeću lakše se s nositi s njom.

- Danas postoji svakodnevna komunikacija s rodbinom preko Interneta. Osjećaja samoće ima, ali eto imamo svakakve prostorije na brodu za sport i razonodu, naglašava.

Zazivali su Jezerani i danas pomoć dragoga im sveca. I za Vicu, koji sutra isplovljava.

- I mi poput svetog Nikole znamo jedni drugima pomagati, rekao je.

A on da štiti Jezera, sinje more i sve koji na njemu brode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!