Danas tek poneke Ličanke prerađuju vunu i od nje izrađuju čarape

12.07.2022.

07:05

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vunene čarape

Vunene čarape

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vuna ličke ovce pramenke proteklih se godina uglavnom uništava, a nekada je bila 100 posto iskorištena. Tek poneke Ličanke prerađuju vunu i od nje izrađuju čarape, cipele ili košulje. Kako bi naglasili važnost vune i tradicijskih vještina izrade materijala od nje - u Otočcu se prošlog vikenda održao 4. ulični Coklja fest.


Nema stroja koji u Lici češlja vunu. Samo ruke vrijednih Ličanki. 

- Evo vidite kako je to fino i lijepo, pokazuje Anka Kostelac, Udruga "Gačanka" Otočac.

Lijepo, ali komplicirano i dugotrajno.

- Uplesti natikaču, pa krojiti sukno, podšivati. Kad bi stalno radila, trebalo bi mi četiri puna dana, naglašava Ružica Dujmović, Udruga "Gačanka" Otočac.

Kako bi se tradicija očuvala, treba je njegovati od malih nogu.

- I moja se kćerka isto time bavi, govori Dragica Rogić, predsjednica Udruge "Gačanka" Otočac.

Kaže za svoju unuku baka Dragica, a ovi mali Gačani pokazali su nam umijeće plesanja u cokljama. 

- Vruće je u cokljama, kažu da one hlade? Hlade, hlade, ali treba znati hodati u njima, govori Nada Grčević, predsjednica Udruge "Gačanka" Otočac.

Gospođa Nada izrađuje i prekrasne krpare, ličke tepihe, koji su iznimno traženi. Upravo takve vještine ova manifestacija želi sačuvati od zaborava i istaknuti njihovu tržišnu vrijednost.

- Krije se tu zapravo puno različitih predmeta, vuna je okosnica cijele priče, a evo ove godine dodatni naglasak stavili smo na krpare. Jako su lijepi ti naši rukom tkani tepisi, pokazuje Tamara Jurković, osnivačica The Coklje festa, Udruga "Baštinica" Otočac.  

Pjevalo se, jelo, plesalo i uživalo, a najmanji su u gradu opet imali priliku jahati.

- Danas je dan za jahanje. Bilo bi mi drago da jahača bude u što većem broju, istaknuo je Ivica Kostelac iz Otočca.

Uz bogatu ponudu tradicijskih suvenira i onih dizajnerskih - održano je i predstavljanje jedne prigodne knjige. 

- Ja sam oživio lik naratorice coklje Tonke, malo čudan, ali dosta praćen na društvenim mrežama, govori Goran Jurković, pisac i pjesnik.

Tako je ovaj ulični festival ponudio pregršt različitih sadržaja, te je svatko mogao pronaći nešto za sebe. No najvažnije - udahnuo je život vuni koja Ličanima oduvijek čuva kožu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!