Tri milijuna svjećica svijetli na padinama Mosora

19.12.2021.

22:12

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/HRT

Tri milijuna svjećica u Božićnom selu na padinama Mosora

Tri milijuna svjećica u Božićnom selu na padinama Mosora

Foto: Dnevnik / HRT

Prije 4 godine Tihomir Lucić je u napuštenom zaselku svojih djedova, tada bez vode i struje, s pomoću agregata - upalio milijun lampica. Sada ih je 3 milijuna i 200 tisuća. Naša ekipa posjetila je Božićno selo u mjestu Dolac Gornji, na sjeverostočnim padinama Mosora.

Nakon otprilike jedan sat vožnje od Splita kroz gotovo potpuno napuštenu Zagoru, u jednome trenutku pojavi se bajkovit prizor. Ni odrasle neće ostaviti ravnodušnima. Iz godine u godinu Božićno selo sve je veće, no logično pitanje bilo bi zašto se netko u ovoj pustopoljini upustio u ovakvu priču.

- Pa mislim da je prvo ljubav prema ovom kamenu. Kako i sami vidite, to je krš i kamen, kako kaže pjesma - i maslina. Kod nas nema ni maslina. Sam zaseok ima čudno ime 'Nart' što bi bilo u prijevodu ljuti kamen. Jednostavno ljubav prema svom selu, prema životinjama i prema svom podrijetlu. Tako je sve to počelo, kaže Tihomir Lucić.

U Božićnom selu dakako najviše uživaju djeca. Osim što je svake godine sve više lampica sve je više i životinja. A dječje želje, kako je uostalom i red, sasluša Djed Božićnjak. Čini se kako je san Tihomira Lucića itekako imao smisla.

- Radost stvara kad vidiš ljude da se malo vesele. Da zaboravimo posebno danas na one stvari koje nas okružuju... Osjećaš se kao ljudsko biće. Osjećaš dolazak Božića. To nam puno znači, kaže jedna posjetiteljica Božićnog sela.

Valjda se tom mišlju vodio i lokalni stožer Civilne zaštite kada je ukinuo odluku o obaveznim Covid potvrdama u ovome selu, ali punkt za testiranje još stoji. Kako god, epidemija će jednom proći, a tri milijuna lampica u zaseoku Nart svijetlit će i dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!