Tunuara - jedna od najstarijih ribarskih fešta na ovom dijelu obale

24.07.2022.

19:14

Autor: Ana Marušić/I.B./More/HRT

Tunuara

Tunuara

Foto: More / HRT

Kaljski su ribari poznati diljem svijeta, a ribolov je nezaobilazni dio kaljskog identiteta. Na ribi i ribljim specijalitetima temelji se i jedna od najstarijih fešta na ovom dijelu obale, a ovogodišnje izdanje posebno je po osam metara dugom muralu izrađenom tih dana.

- Bila sam jako jako sretna kad su me pozvali, prvo zato što sam iz Kali, osobno sam vezana jako, emotivno za ovo mjesto. Moj dida je bio ribar i nas je baba uvijek kad smo bili mali slala na porat da ga čekamo, ako bi on recimo zakasnio. A kako smo onda zahvaljujući tome jeli puno ribe, sjetila sam se svoje babe koja je kuhala super i spremala tu ribu koju je on donosio, ustvari onda mi je sinula ideja o toj ženi koja čeka sa posudom i o tom mornaru koji s kočarice dolazi i nosi tu ribu koja onda odmah direktno skače u posudu. Muškarci su lovili ribu, žene su čekale i kuhale i veselile se svakom dolasku tih ribara, prisjeća se slikarica Ana Kolega.

Reakcije su nepodijeljeno pozitivne, pa je zadovoljna i idejna pokretačica ovog umjetničkog iskoraka.

- Nastojimo u Tunuari imati i kulturne elemente i ove godine smo se odlučili za mural, da ostane jedna trajna uspomena jer mislim da je ribarstvo neiscrpan izvor i motiv za stvaranje, istaknula je direktorica TZ-a Kali Ina Kolega.

Ovoj je manifestaciji prethodila Kualjska ribarska noć, s ciljem turističke promocije malog ribarskog mjesta organizirala se od 1968. Od 2003. manifestacija se naziva Tunuara, program traje više dana, no u fokusu ostaje ribarstvo.

- To je jednostavno poziv u mjesto glasovitih ribara i ona je ustvari kolaž različitog programa i zabave i kulture i gastronomije, ali i ozbiljnijih tema odnosno spominjanja problematike i aktualnog stanja u ribarstvu, ističe direktorica TZ-a Kali Ina Kolega.

Tako je 18. znanstveno-stručni skup o ribarstvu i ove godine okupio brojne ribare i stručnjake iz područja ribarstva. Ostale je posjetitelje oduševilo natjecanje u ribarskim igrama, kao i bogata gastro ponuda svega morskoga i pripremljenog na tradicionalne načine. Ipak, najatraktivniji dio programa bilo je natjecanje u pripremanju originalnog kualjskog brudeta.

- Kad umočite prste u brudet, skupite ih i onda ne možete odvojiti - onda znači da je brudet bomba, objasnio je jedan od najboljih kuhara ovog specijaliteta ribar Božidar Boženo Perin.

Vjerujemo i samo žalimo što nismo bili u prilici i kušati ga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!