U Blatu na Korčuli - iako nije na moru - znaju kako privući turiste

12.07.2025.

12:25

Autor: Sandra Lacković/Pe.F./Dnevnik/HRT

U Blatu na otoku Korčuli - iako nije na moru, znaju kako privući turiste. U gradskom parku svaki tjedan održava se eno-gastro manifestacija "Okusi i mirisi zavičaja". Nudi se tradicionalno, kvalitetno i autohtono. Turistički lipanj bio je bolji nego prošlogodišnji, pa se nadaju da će tako biti i u nastavku sezone.

Blato je mjesto u središtu Korčule - turistički kapaciteti nalaze se u brojnim okolnim slikovitim valama.


Već godinama goste, ali i domaće privlače eno-gastromanifestacijom - Okusi i mirisi zavičaja - Blato Wine and Dine.


- Teško je, s obzirom na to koliko Blato ima uvala i koliko je tu smještajnih kapaciteta, zadovoljiti potrebe svih uvala tako da smo došli do zaključka da je najbolje da se svi nalazimo u Blatu na jednom mjestu. Imamo veliku posjećenost, rekla je Ivana Sardelić, ravnateljica Ustanove u kulturi "Blatski fižuli".


- Nudimo ne samo autohtone proizvode, nego proizvode iza kojih stoje oznake kvalitete i tako garantiramo puni doživljaj destinacije i svega onoga što ona nudi, ispričala je Maja Šeparović, direktorica TZ-a Blata.


Prvi put okupili su proizvođače s cijeloga otoka - od Vele Luke do Lumbarde - turisti rado kupuju maslinove ulje ili slastice poput lumblije.


- Ovu godinu je hit pjenušac naša Cetinka jer je jako svježa, ljudi je obožavaju, a moramo istaknuti i rose koji je hit, navela je Mirta Petković.

Turisti se na blatsku rivijeru vraćaju godinama, a lipanj je po broju dolazaka i noćenja 30-ak posto bolji nego lani.


- Odmaramo se na Prižbi, sada smo došli ovamo da malo kušamo vino i vidimo kako je ovdje lijepo, komentirala je Lina iz Slovenije.


- Uživamo i lijepo nam je. Šampanjac je odličan, to je prvi, koliko još bude, to još ne znamo, istaknula je Lana iz Slovenije.


Osobito ako se jedu tradicionalni žrnovski makaruni u umaku od divljači.


- Pripremili smo jednu veliku teću divljači, ima jelena, zeca i divlje gude, rekao je Jurica Bačić iz Lovačke udruge "Jastreb" u Blatu.


Eno-gastromanifestacija - koju temelje na tradiciji - održava se jednom na tjedan sve do kraja kolovoza. A turisti Blato pamte po okusima i mirisima otoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!