U Ivancu se gradi jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

26.05.2023.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

U Ivancu se gradi jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

U Ivancu se gradi jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Varaždinska je županija proglasila elementarnu nepogodu zbog obilne kiše koja je protekli tjedan pogodila taj kraj. Najteže je bilo na zapadu županije gdje su se uz poplave aktivirala klizišta. No, tamošnjeg poduzetnika Dubravka Posavca to nije obeshrabrilo da privede kraju instalaciju agrosolarne elektrane kojoj ni poplava ne može ništa.

Tek kilometar od središta Ivanca gradi se jedna od prvih agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj vrijedna 20 milijuna eura. Trideset tisuća modula instalirat će se na dvadesetak hektara, a proizvodit će se struja za više od pet tisuća kućanstava.

- Zapušteno zemljište koje je bilo mi ćemo staviti u dvostruku funkciju - funkciju proizvodnje zelene energije kao i funkciju proizvodnje ekološke hrane, rekao je investitor u agrosolarnu elektranu Dubravko Posavec

Za razliku od brojnih solarnih elektrana izgrađenih u Hrvatskoj proteklih mjeseci u ovoj su moduli podignuti čak metar iznad tla. Pa ispod i između "solara" mirno pasu ovce.

- Mi smo počeli kupovati zemljište prije deset godina, još uvijek kupujemo jer za ispašu ovaca nam trebaju velike površine. Tu će biti 200 ovaca a o vrsti nismo odlučili, bit će u suradnji sa savjetodavnom službom, ali mi smo sad doveli nekoliko ovaca slovenske pramenke, objasnio je Posavec. 

Ivanečki i lepoglavski kraj sve uvjete za izgradnju ovakvih elektrana imaju zbog mnogo napuštenih polja i livada. Ipak, nije sve teklo glatko - ishođenje dozvola trajalo je godinama. 

- Mi smo jedan ovakav projekt počeli prije deset godina, a ishođenje dozvola prije pet godina. Znači pet godina nam je bilo potrebno da sve imamo čisto, otkrio je investitor.

Nedavna obilna kiša koja je prouzročila poplave na ovome području agrosolarnoj elektrani nije naštetila.

- Nije bilo vode, ali i kad bi došla voda mi smo sve podignuli na jedan metar i do te razine je sigurno, kazao je Dubravko Posavec.

No ovo nije kraj - Posavec planira izgraditi još jednu ovakvu elektranu na ivanečkom području kod Ribič brega. Jer prema izračunima investicija bi se trebala vratiti u desetak godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!