U četiri mjeseca Cerovačke špilje posjetilo više od 10.000 ljudi

18.10.2022.

21:08

Autor: Hrvoje Matejčić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U malo više od četiri mjeseca od kada su ponovno otvorene obnovljene Cerovačke špilje, naš najveći špiljski objekt smješten u ličkom kršu nedaleko od Gračaca, posjetilo je više od 10.000 ljudi. U centar je uloženo gotovo 70 milijuna kuna, a dio je podzemne ponude mitskog Velebita koji sada u jesen mnogi istražuju i uživaju u njemu.

Kap po kap, stoljeće po stoljeće i spojit će se stalagmit sa stalaktitom.

Tisućljećima su Cerovačke špilje za sklonište upotrebljavali i životinje i ljudi, a mi danas uživamo gledajući njezinu impresivnu unutrašnjost.

- Svidjelo nam se jako, jučer smo se zabavljali, a danas nešto naučili ovdje o špilji i njezinoj povijesti. Zanimljivo, kaže Kati iz Indije.

- Malo je zima, ali vodič sve super objašnjava, kaže Ante Iz Splita.

Grupa posjetitelja iz Rimčeve industrije automobila već nekoliko dana je na team buildingu u Lici, a osim takvih grupa i pojedinaca koji se opuštaju u prirodi, o njoj ponešto uče djeca na terenskoj nastavi.

- Bila sam zaista prije dvadeset godina ovdje i nije bilo ovako uređeno, ali sad je zaista pristupačno i za hodanje je jednostavno i stvarno preporučam za terensku nastavu za osnovnu školu, poručila je Verica Jelinić, učiteljica u OŠ Karlobag.

Kažu nam stručni vodiči da posjetitelji ostanu zatečeni ljepotom unutrašnjosti špilja.

- Same sige su jedne od najljepših u cijeloj Republici Hrvatskoj čak i šire, tako da je ovaj cijeli dio jako impresivan za posjetiti, kazao je Viktor Kupčak, vodič u Cerovačkim špiljama.

Za obilazak gornje ili donje špilje, koje su danas uređene s više od kilometar i tristo metara novih šetnica, treba odvojiti između sat i pol do 3 sata, i to samo s vodičima.

U ljepotu i vrijednost obnovljene špiljske infrastrukture i prihvatnog centra uloženo je malo manje od 70 milijuna kuna koje su očito bile potrebne kako bi se ovamo vratili zadovoljni posjetitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!