Cerovačke špilje otvorile vrata nakon četiri godine

17.07.2022.

22:47

Autor: Mario Kurevija/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nakon četiri godine obnove Cerovačke špilje otvorile vrata posjetiteljima

Nakon četiri godine obnove Cerovačke špilje otvorile vrata posjetiteljima

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon četiri godine obnove Cerovačke špilje otvorile su vrata posjetiteljima. Otkrivene su još davne 1913., za što je zaslužan arhitekt Nikola Turkalj. Uređene šetnice duge više od 1400 metara u dvije špilje privukle su u kratkom vremenu mnogo domaćih posjetitelja koji vikendom dolaze u Liku. Pretežno su iz Dalmacije, ali i ostalih krajeva domovine.

Posjetiteljima se otkrivaju različite formacije - kameni svatovi, Djed Mraz... uz malo mašte još mnogo tajanstvenih oblika. Sve je u oku promatrača.

- Pogotovo kad vas neko vodi, upućuje na sve informacije i zanimljivosti, a i ove nekakve pikanterije špiljske gdje se prepoznaju razno razni oblici, rekla je Anita Trojanović, Konavle.

Stručno osposobljeni vodiči imaju odgovor na gotova sva pitanja.

- Ljudi pitaju za nastanak spilje i kako su nastale te sige, da li ima životinja, često pitaju za čovječju ribicu, al ona nije prisutna u Cerovačkim Špiljama, ističe Tomislav Šarić, vodič, Cerovačke Špilje.

Zanimljivo je, kaže Damir, od speleologa postati posjetitelj.

- Čim pogledam sa strane zanima me gdje ide neki kanal dalje iza tih suženja. To je nama uvijek jako zanimljivo. Bilo je zanimljivo čuti ove neke stvari, evo neke nisam ni znao do danas vezano uz Cerovačke, kaže Damir Janton, speleolog, Zagreb.

Mada su zadovoljni posjećenošću, četiri godine koliko su špilje bile zatvorene ostavile su traga na broju i strukturi posjetitelja.

- Tako da smo ispali iz fokusa javnosti. Cilj nam se vratiti na tržišnu mapu, turističku mapu Hrvatske i svijeta da privučemo što više gostiju, rekao je Matija Ivanetić, Stručni suradnik za promidžbu.

- I cilj nam je da ovi posjetitelji osjete i vide prirodnu vrijednost jednog speleološkog objekta i jednog objekta u Podzemlju i da osjete ovaj osjećaj ljepote kojeg mi ovdje na Velebitu imamo, dodao je Mario Šaban, ravnatelj J.U. Park prirode Velebit.

Ugodnih šest stupnjeva u njezinoj unutrašnjosti rashladit će posjetitelje koji će otkriti skrivenu ljepotu siga, zavjesa i kaskada najduže uređene Špilje u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!