Cerovačke pećine zatvorene zbog uređenja

19.03.2021.

07:00

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Uređivanje Cerovačkih pećina

Uređivanje Cerovačkih pećina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Do kraja godine za posjetitelje su zatvorene Cerovačke pećine - najveći spiljski kompleks u nas. U utrobi zemlje uređuju se staze, a u podnožju masiva Crnopac gradi se moderan Centar izvrsnosti.

Udarnički rade - rudari nisu. Oprezno grade nove staze među jedinstvenim špiljskim ukrasima donje Cerovačke špilje. U njezinu podnožju još veće gradilište - Centar izvrsnosti.

- Zamišljen je kao prezentacijski prostor. I prilazni prostor i sve će biti uređeno sa interpretacijskim i edukacijskim elementima, a također i spojne staze do Cerovačkih špilja, rekla je ravnateljica Parka prirode Velebit Ana Brkljačić.

Špilja koje se nalaze na sjeveroistočnoj padini velebitskog brda Crnopac - prirodnog krškog fenomena koji je zbog iznimnih jama već stekao status speleološkog parka.

- Mi smo pokrenuli jedan novi projekt koji bi preuzeo istraživanje cijelog Crnopca i cijelog južnog Velebita. Povezati Crnopac s izvorom rijeke Krupe, s izvorom Une, izvorom Zrmanje, objasnio je zadarski župan Božidar Longin.

Cerovačke špilje tako postaju dio šire priče o starim putovima naših predaka preko Velebita, a novi Centar sasvim sigurno otvorit će nove mogućnosti za razvoj cijeloga kraja.

- Ne samo razvoj turizma, nego i prodaju autohtonih proizvoda, razvoj OPG-ovaca, rekao je načelnik Općine Gračac Robert Juko.

Primarno je ipak održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem.

- Na ovom području moramo osmisliti radionice, male škole krša, speleološke radionice, smatra ravnatelj Javne ustanove Natura Jadera Damir Perić.

Kroz projekt je nabavljena vrlo vrijedna oprema za speleološka istraživanja. Sva ta oprema bit će smještena ovdje. Ovo je referentni centar za speleološka istarživanja za vijelu Hrvatsku, a to znači povezivanje sa inozemstvom, sa strukom i ostalim prirodoslovcima, objasnila je ravnateljica Parka prirode Velebit Ana Brkljačić.

I zato će budući Centar - od iduće godine biti otvoren svih 12 mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!