U Novoj Gradiški maturanti proslavili impresivnih 65 godina mature

04.06.2023.

12:38

Autor: Silvio Stilinović/Dnevnik/HRT/A.S.

U Novoj Gradiški maturanti proslavili impresivnih 65 godina mature

U Novoj Gradiški maturanti proslavili impresivnih 65 godina mature

Foto: Dnevnik / HRT

Tek što su ovogodišnji maturanti završili svoje srednjoškolsko obrazovanje i veselo napustili škole, u Gimnaziji u Novoj Gradiški  posve drukčije veselje. Njih jedanaestero iz generacije 1957./'58., proslavilo je 65 godina mature.


Ravnateljica Gimnazije u Novoj Gradiški kaže da je zaista rijetka pojava nakon odlaska ovogodišnjih maturanata, dočekati maturante iz daleke 1958. godine. 

- Uskoro slavimo 105 godina. Ali kad vam dođe ovakva generacija, 106 godina od mature, onda je to potvrda da puno značimo i gradu i našim maturantima, rekla je Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška.

Prve ljubavi 

Kao i kod svih maturanata, i u toj generaciji prije 65 godina bilo je prvih ljubavi. Možda se gospodin Đorđe nije nadao da će njegova prva ljubav trajati do danas. 

- I ja sam se zaljubio. Imala je neku crvenu majicu, ovako zgodna i tako dalje. I ja sam se zaljubio. I tako to teče već 70 godina, kazao je Đorđe Vezmar.

Brojka od 11 okupljenih maturanata od njih 72. Upiru prstom u jednog od njih. Kažu, on nije maturirao s nama. Bio je odlikaš, oslobođen mature.

- I mi smo dolazili u jedan razred. Onda su građani dolazili i od nas su prepisivali zadaću. Jer mi smo sve pedantno iz matematike, fizike, kemije sve smo riješili na vrijeme, izjavio je Mladen Augustin.

Neumorno okupljanje generacije 

I nakon 65 godina Josip Dokuzović neumorno okuplja svoju generaciju. Sjeća se kako je dolazio vlakom, a zimi tražio stan u Novoj Gradiški. Zanimljivo je kako se plaćala stanarina.

- Moji su plaćali drvima, luk, brašno krumpir. I tako dalje. To je uobičajeno bilo, objasnio je Dokuzović.

Na kraju ovog druženja maturanata generacije 1957./'58., kaže ravnateljica: Maturanti, bez obzira koje su godine maturirali, uvijek se vraćaju svojoj Gimnaziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!