U Okučanima ženama prikazan seminar samoobrane

12.02.2023.

13:05

Autor: Silvio Stilinović/Vijesti/HRT/A.S.

U Okučanima ženama prikazan seminar samoobrane

U Okučanima ženama prikazan seminar samoobrane

Foto: HTV / HRT

Posljednjih godina Okučani su postali poznati u svijetu borilačkih vještina. Članice i članovi Nanbudo kluba Slavonija iz toga mjesta čine okosnicu hrvatskih reprezentacija, a imaju i europskog i svjetskog prvaka u tom borilačkom sportu. Često održavaju seminare s predstavnicima drugih borilačkih vještina. Ovaj put, seminar je bio posvećen ženama i tome kako se obraniti od nasilnika.

Na seminaru su sudjelovale i članice slavonskobrodskog Hapkido kluba. 

- Hapkido je čista samoobrana, a Zlatko i ja smo već godinama dobar tim iako smo različiti sportovi. Godinama surađujemo kroz ovakve seminare, iako je ovo prvi seminar samoobrane za žene, mislim da imamo suradnju vrhunsku, izjavio je Miljenko Kovačević, Hapkido klub "Sv. Mihovil", Slavonski Brod. 

Sudionice seminara bile su i majke članova ovih dvaju klubova. Govore nam da im nekoliko obrambenih zahvata koje su naučile, daje određenu sigurnost. Jer žene su nerijetko žrtve nasilja.

- Ovih dana smo čuli kako je prodavačica u Požegi napadnuta, i baš me navelo na razmišljanje. Znači svi smo u nekakvoj potencijalnoj opasnosti. U takvoj nekoj situaciji su stvarno ovi neki zahvati jednostavni, logični da bi ih se moglo primijeniti, rekla je Snježana Redžić

- Ne daj bože da nam ovakvo nešto zatreba, ali dobro je znati za svaki slučaj, u nadi da ga nikad nećemo upotrijebiti. Ako ništa drugo sat, dva, tri, četiri, naučit ćete nešto novo, zabaviti se. Ekipa ovdje uvijek bude predobra, kazala je Dubravka Basara

U jednom i u drugom borilačkom sportu, prema kodeksu, ne želi se poniziti protivnik. Tako su i na ovom seminaru uvježbavane isključivo tehnike obrane. 

- Koncipirali smo ga ja i Miljenko tako da to budu praktične tehnike koje su vrlo realne, koje su na tragu onoga što se vidi u nasilju nad ženama. Onda smo to stavili u koncept da žene kroz neki spontani pokret osjete, primijete da u stvari nisu toliko nemoćne, rekao je Zlatko Redžić.

Inače, nanbudo klub iz Okučana okuplja velik broj, prije svega mladih, i na treninzima, osim tehnika borbe, poučava ih se prije svega o poštovanju prema protivniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!