U povodu Svjetskog dana hrane u OŠ ''Bijaći'' u Kaštel Novom održana je osma ''Srdelijada'', na kojoj je učenicima predstavljena važnost očuvanja morskih organizama i vrijednosti tradicionalne kuhinje. Ovogodišnja je tema morska kornjača ali, kao i obično, glavna zvijezda cijele priče je srdela, stoljetna hraniteljica Dalmacije.
Rijetko što više simbolizira život uz more od srdela na gradelama. Važno je da djeca rano spoznaju vrijednosti zdrave hrane. Vidjeli su i kako se srdele sole.
- Za soljenje slanih srdela moramo imati lijepe, velike srdele koje su najbolje u listopadu kad su debele. Moramo imati krupnu sol. Sad će vam djed pokazati kako se ono slaže jedna po jedna i onda se slaže fil soli, kazao je Neno Pera iz Udruge ''Gabine'', Kaštel Štafilić.
Među učenicima su i oni koji su s djedom lovili srdele. Tikve nisu samo hrana, nekad kad nije bilo rukavica i kolutova, s pomoću njih djeca su učila plivati. Mnoge tradicionalne vrijednosti djeca su naučila na Srdelijadi, a osnovna je ideja uvijek zaštita života u moru.
- Da djeci ukažemo na more kao jedan važan izniman resurs i da more ne služi samo za kupanje i ljetne radosti, da je more služilo generacijama, a ona koja je mnoge othranila bila je srdela, objasnila je Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći, Kaštel Novi.
Učenici su pripremili i mnogo crteža i recitacija, a za kraj je učenica šestog razreda Maja Klarić izrecitirala završetak pjesme Mikija Bratanića - ''Vonji dobre voje''.