U podmorju Visa pronađena olupina bombardera srušenog u II. svjetskom ratu

20:28 / 10.04.2022.

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Olupina savezničkog bombardera

Olupina savezničkog bombardera

Foto: Dnevnik / HRT

Na povratku iz akcije bombardiranja zagrebačkog željezničkog kolodvora 4. ožujka 1945. godine, saveznički avion B-17 srušio se u blizini otoka Visa. Po svemu sudeći pogodila ga je nacistička protuzračna obrana. Sada se nalazi na dubini od 116 metara, u jednome komadu, a upravo to ga čini posebnim ne samo u našim vodama nego i u svijetu.


Za kormilom broda je Lorenz Marović, ronilac iz Komiže. Bombarder B17 izvornog imena Tennessee Sunshine deveti je saveznički avion koji je pronašao u akvatoriju otoka Visa.

- Vis je bio posljednja nada svim pilotima da slete na nekakvo tvrdo tlo ako moraju prisilno sletjeti zbog oštećenja prilikom akcija, a da to nije unutar nacističkog dijela. Dakle, Vis je bio sletište za avione u nuždi. Mnogi su sletjeli, na tisuće ih je sletjelo, repariralo se, vratili se u bazu i ponovno u akciju, a kažu da ih je 57 sletjelo na more, kaže Lorenz Marović, ronilački klub Manta -Komiža.

Ovaj tip aviona konstruiran je da prije nego što potone neko vrijeme pluta na površini. Zato se na dno spustio neoštećen. Sedam od deset članova posade spašeno je.

Ekipi od 11 ronilaca, kao u svim dosadašnjim potragama pridružio se njemački ronilac Tom Baier.

- Vraćam se u Hrvatsku svake godine. Akvatorij Visa veliko je područje u kojemu je mnogo artefakata od antike do Drugog svjetskog rata. A ovaj avion poseban je jer je potpuno sačuvan. U odličnom je stanju. Lijepo ga je vidjeti kada se spustiš, izgleda kao da je parkiran na avionskoj pisti, kaže Tom Baier, ronilac.

- Kad vozimo od terena do terena vučemo sonar. I kad nešto nađemo prijavimo što je ujedno dobro i dobrobit za državu jer zna da postoji artefakt, nama je dobro jer nam gosti žele roniti i vidjeti. Ništa se naravno ne dira i ne nosi, jedino što se odnosi s lokacije su fotografije i uspomene, kaže Marović.

Na Ministarstvu kulture sada je da taj lokalitet obilježi i zaštiti, samim tim upiše u bogatu mapu naših podvodnih lokaliteta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!