Diskriminirani i izolirani: Pandemija je dodatno otežala život beskućnika

11.10.2021.

12:39

Autor: Ana Papec/Dnevnik/IMS/HRT

Udruga "Novi put"

Udruga "Novi put"

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj živi oko 2000 beskućnika, a njihov dan obilježen je jučer. Uz diskriminiranost i izoliranost, s kojima se beskućnici svakodnevno suočavaju, pandemija izazvana koronavirusom dodatno je otežala njihov položaj. Varaždinsko prenoćište za beskućnike jedno je od rijetkih u Hrvatskoj. Unatoč potrebama, nije popunjeno do kraja, u njemu trenutačno boravi 10-ak beskućnika.

Splet nesretnih okolnosti prije 8 godina doveo je Marijana u varaždinsko prenoćište.

- Toplo nam je, imamo krov nad glavom, održava se čistoća. Sve je na nivou, onako kako treba biti, rekao je Marijan, jedan od stanara prenoćišta.

Život nije mazio ni Krunoslava. Nadu nije gubio - brzo je prihvatio situaciju u kojoj se našao.

- Otišao sam tamo gdje nisam trebao biti - izdržavati kaznu. Kada sam se vratio, želio sam biti s izvanbračnom suprugom, ali ona više nije mogla to izdržati i morao sam doći ovamo, rekao je Krunoslav, jedan od stanara prenoćišta.

Pomoć osobama bez krova nad glavom već 10 godina pruža Udruga "Novi put".

- Oko 80% ljudi je nesposobno za rad. Bolesni su, velike kronološke dobi, ali oni koji dolaze mladi nastojimo ih nekako zaposliti, mada oni tijekom ljeta rade, odlaze kućama, pomažu u vinogradima ali toga je manje, objasnio je Nikola Dugandžić, predsjednik Udruge "Novi put".

Jer nikome nije cilj ostati ovdje.

- Što prije da je toplo i što prije maknuti se odavde. Nije mi rješenje biti ovdje. Možda je rješenje za ove starije ljude koji nemaju ništa, ali ja sa svojih 45 godina još mogu biti bolje, govori Krunoslav.

Iako kraj njega nema obitelji, želi vratiti nadu i okrenuti novu stranicu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!