Slastice su nezaobilazne na blagdanskim stolovima. Upravo stoga, Udruga Deša u Dubrovniku svake godine organizira "Slatki tjedan ususret Božiću". Polaznici na radionicama imaju priliku naučiti kako napraviti tradicionalne slastice dubrovačkog kraja - i to od žena u čijim se obiteljima recepti prenose generacijama.
Vrijedne ruke gospođe Pavice znaju svaki potez u pripremi pravog pandišpanja. Recept je naučila od svoje majke.
- Još dok se on pekao na onoj peki, onda poslije kad je došla struja, kad su došli štednjaci, ali to je bilo puno poslije, rekla je Pavica Crvik, voditeljica radionice.
Jaja, brašno, šećer - sastojci su osnovni, a recept jednostavan. No, da bi kolač uspio, potrebno je znati male tajne pripreme.
Došla sam naučiti kako napraviti pandišpanj i evo, valjda će uspjeti, pokazuje Zrinka Dropulić Topić.
- Ja sam doselila iz Zagreba u Dubrovnik prije dvije godine i tek se upoznajem s tradicionalnim dubrovačkim slasticama i kolačima. Došla sam ovdje vidjeti kako se radi, kazala je Paula Džamastagić.
Gospođa Pavica polaznicama radionice dala je peticu iz zalaganja. Ima nade, kaže, da im idući pandišpanj uspije.
- Ima nade, pa ako i bude malo lošije, ne smeta. Ali sve u svemu, dobro je, rekla je Pavica Crvik, voditeljica radionice.
Na radionicama pripreme tradicionalnih slastica dubrovačkog kraja već se godinama prenose stari i prokušani recepti.
- Bilo je svega u ovih 14 godina, od kontonjate, mantale, arancina, bruštulanih mjendula, primorske torte, pandišpanja, pa ne znam, prema Korčuli tamo, klašuni, cukarini, utopljenici, nema čega nije bilo, stvarno, naglasila je Ana Grgić iz udruge „Deša”.
Sve te slastice i danas su dio blagdanskih stolova na krajnjem jugu, a stoljetne kulinarske tajne - u sigurnim rukama.