Radionica drevne japanske tehnike izrade ikebana

12.05.2023.

07:00

Autor: Paula Poljak Morandin/Regionalni Dnevnik/HRT/T.S.

Ikebana

Ikebana

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Ikebana - cvjetna umjetnost iz Japana nastala u 15. stoljeću - doslovno se prevodi kao kompozicija svježeg cvijeća. U Varaždinu je održana radionica te posebne umjetnosti u sklopu projekta Ceramica Populli. S tajnama drevne japanske tehnike polaznice je upoznala Berlinčanka kineskog porijekla, majstorica ikebane Han Li, koja je u Hrvatskoj - prvi put.

U toplo poslijepodne, dvorana palače Herzer pretvorena je učionicu zen ugođaja. Mir i koncentracija potrebni su za izradu ikebane. 

- Ikebana vam omogućuje da pustite cvijeću da vas vodi. Ne krećete s idejom o izradi stroge forme, poput buketa ili aranžmana. Već započinjete s - cvijetom, razmišljajte kako je snažno izrastao, kako mu je ljepota prirođena. I zatim ga aranžirate u skladu s tom njegovom jedinstvenom ljepotom, objašnjava Han Le Han, majstorica ikebane i voditeljica radionice.

Organizatorica Snježana dugo je tragala za majstoricom ikebane u Europi. Berlinčanku kinesko-vijetnamskog porijekla, umjetnicu Han Le, pronašla je na platformi koja promovira umjetnike i umijeća. Ona je za početnice pripremila radionicu slobodnog stila, pa mogu koristiti bilje i cvijeće koje žele. Aranžiraju ga u ravnu i plitku posudu na čije se dno položi kenzan na koji pak se stavlja cvijeće. 

- Meni je ikebana oduvijek bila jako interesantna i pošto već duže vrijeme radim vaze, onda sam došla po mnogo više znanja, kaže Barbara Štemberger Zupan, polaznica radionice i keramičarka iz Slovenije.

Nedovoljno poznata kod nas, ikebana je umjetnička tehnika i dio duhovnog života u Japanu gdje je djeca uče u školama. Umjetnička je misija Han Le približiti je ljudima u Europi, objašnjava Štemberger Zupan.

- Kod ikebane je posebnost to da u stvari se gleda aranžman s jedne strane, jer veli da su oni u stvari bili predviđeni za niše. I zato nema ono što smo mi navikli da ga gledamo sa svih strana, nego s jedne točke gledišta i onda se gleda od kud izvire taj aranžman, rekla je Melanija Duić, polaznica radionice.

Iznimno iskustvo za polaznice dio je projekta Ceramica populi i priprema za završnu izložbu koja će biti u lapidariju Staroga grada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!