Dojenje i zaraza koronovarirusom

07.08.2021.

07:02

Autor: Paula Poljak-Morandini/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Dojenje i pandemija

Dojenje i pandemija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svjetski je tjedan dojenja - prigoda za naglašavanje važnosti zaštite, promicanja i podupiranja dojenja kao javnozdravstvenog prioriteta svih zemlja, pa tako i Hrvatske. U Varaždinskoj županiji, primjerice, 72 posto majki isključivo doji svoje bebe u dobi od dva mjeseca, no sa šest mjeseci dojeno je tek svako peto djete. A riječ je o "zlatnom standardu" dječje prehrane.

Živahni i nesputani u igri danas su osmogodišnja Sara, Jakov od četiri godine i najmlađa Tena od šesnaest mjeseci. Svo troje djece, Aleksandra je dojila oko godinu i pol.

- Koliko god je u početku bilo možda malo teže, nakon poroda, uhodati se s tim dojenjem, nije to samo tako početi, to sve majke dojilje dobro znaju. Lijepo je kad uspijete i kad onda to traje, kaže Aleksandra Damjanić.

Uz mnogostruke zdravstvene dobrobiti za majku i dijete, dojenje donosi i utjehu, emocionalnu poveznicu. Svjesni su toga i građani.

- To je isto kao da vi odlučite za sebe - želite li kupiti neki potpuno prirodni voćni sok koji vam netko još da besplatno ili ćete kupiti neki zaslađeni sok pun aditiva i sladila na koji morate i novac potrošiti. Tako da mislim da tu nema dvojbe, kaže Aleksandra Damjanić.

Dakako, majke koje iz bilo kojeg zaloga ne doje, imaju pravo na vlastitu odluku. No, one za one koje to žele, nužna je potpora zajednice, stoga je i ovogodišnje geslo: Zaštita dojenja - zajednička odgovornost.

- Znači, to nije odgovornost jedne mame, tate, obitelji, to je odgovornost čitavog društva da treba dati podršku svim tim ženama i omogućiti im da doje što dulje. Evo, najbolje do dvije godine, 3 godine je već dosta, a nekakvi optimum je godinu dana, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Mirjana Kolarek Karakaš.

Kako pandemija još uvijek traje, tzv. "zlatni standard" prehrane, također se preporuča.

- Može se dojiti dijete, ako je majka sars cov pozitivna ili čak ako je bolesna, ali, naravno, uz epidemiološke mjere, zaštitne maske, pranje ruku. Želim napomenuti da se u mlijeku zapravo izlučuju antitijela, pogotovo IGA razreda koji zapravo i štite bebicu, naglasila je Kolarek Karakaš.

Važnost potpore i pozitivnog stava pri dojenju, uz sve što već znamo, potvrđuje i zelena - ekološka dobrobit jer okoliš je time pošteđen potrošnje i zagađenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!