14:26 / 29.04.2021.

Autor: Paula Poljak Morandini/V.M./Vijesti iz kulture/HRT

Umjetnica otrgnuta zaboravu

Aleksandrina Pascuttini

Aleksandrina Pascuttini

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Varaždinski Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4 prije godinu dana otvorio je vrata svoje galerije kako bi u njoj mogao ugostiti mlade zanimljive umjetnike. 

Uz pomoć Filmsko-kreativnog studija VANIMA te Ogranka Matice hrvatske Varaždin - organizirana je izložba kojom je ispravljena nepravda te obnovljeno sjećanje na - Aleksandrinu Pascuttini, priznatu slikaricu i grafičarku, koja je umrla prošle godine, a nikad nije izlagala u rodnome gradu. Na izložbi je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Putem tridesetak izloženih grafika i gvaševa, varaždinska je likovna publika napokon upoznala grafičarku Aleksandrinu Pascuttini. Rođena u Varaždinu 1938., diplomirala je na Likovnoj akademiji u Beogradu te magistrirala na smjeru grafike.


- Sasvim sigurno, u 20.stoljeću bi ušla u najuži krug likovnih umjetnika grada Varaždina, dakle, u kulturnu povijesti grada Varaždina, a ovdje je nepoznata zato što nije tu izlagala. Izlagala je u Beogradu, izlagala je u Njemačkoj, pa sve do Tokija, Frankfurta itd, ističe Ernest Fišer, likovni kritičar i predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždin.

Izložba Aleksandrine Pascuttini

Izložba Aleksandrine Pascuttini

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jedna od rijetkih grafičarki 1960-ih godina, članica Beogradskoga grafičkog kruga, Aleksandrina je dobitnica tada ugledne Oktobarske nagrade. Specijalizirala se u Njemačkoj, gdje je izlagala sve do 1970-ih godina, kad napušta slikarstvo. Romantičan poticaj obitelji prepoznao je novinar i umjetnički fotograf.


- Zahvaljujući mojem prijateljstvu s njezinim nećakom, u 10. mjesecu prošle godine on mi je pokazao te radove koje su on i nećakinja našli na tavanu. Kad sam to vidio imao sam osjećaj vremenske kapsule, jer to je nešto fantastično, komentira inicijator izložbe Srećko Lebinec.


I danas je svjež i moderan likovni izričaj osebujne umjetnice, koja vješto integrira ekspresivne funkcije linija i ploha na granicama apstrakcije i figuracije, tvrdi struka.

Radovi Aleksandrine Pascuttini

Radovi Aleksandrine Pascuttini

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Odrastala sam s nekim slikama na zidu, međutim, to su bili neki dijelovi u mojoj mladosti, a sad ovako sagledavajući je kao odrasla osoba i povjesničarka umjetnosti, sigurno još više cijenim njezinu ostavštinu, kaže nećakinja umjetnice Vesna Pascuttini Juraga.


Obitelj će tri djela iz ostavštine darovati Gradskom muzeju Varaždin. Portret djevojčice Aleksandrine s lutkom, koji je 1942. naslikao varaždinski slikar Pavle Vojković, prva je poveznica umjetnice s likovnošću rodnoga grada - u kojem je tek nakon smrti prepoznata.

Portret djevojčice Aleksandrine s lutkom

Portret djevojčice Aleksandrine s lutkom

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!