Upoznajte Valentinu, jednu od posljednjih hrvatskih licitarki

17.02.2022.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Valentina Gladović Nedić

Valentina Gladović Nedić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Medenjaci, lutkice, licitarska "srčeka", gvirc... Nekadašnji su zaštitni znakovi mjesnih blagdana i proštenja. No, danas licitarski obrt izumire - obrtnike se može nabrojati na prste jedne ruke. Ekipa HRT-a otišla je u Klenovnik, gdje još uvijek marljivo radi vrijedna licitarska obitelj.

Nedavno je proslavila imendan, cijeli je život okružena "srčekima", vjerno ih mijesi i peče jer spojila su brojne parove. Valentina je jedna od posljednjih naših licitarki.

- To je jedan jako pozitivan osjećaj i jako se veselim dok vidim one iskrice radosti dok si biraju srčeka, rekla je Valentina Gladović Nedić, Klenovnik.

Obrt je davnih dana otvorio Martin Gladović u Klenovniku. Gospođa Slavica zaljubila se u licitara, ali i u licitarstvo. Kao u starim romantičnim filmovima.

- On se volio zezati, zafrkavati, bilo me sram, ali interesiralo me kako je to ta srčeka proizvoditi i kupovati i tako sam dospjela u licitarsku familiju, poručila je Slavica Gladović.

- Uvalili ste se?

- Da uvalila sam se. Imala sam devetnaest godina, a 53 sam već u Klenovniku, dodala je Slavica Gladović.


 I tako više od pola stoljeća - nema proštenja ni slavlja gdje Slavica i Valentina nisu "tržile" kolače, gverc, srčeka.

- Meni kao djetetu je bilo najljepše na Svetom Roku, to je naše pravo tradicijsko proštenje, premda i Bednja ima pravo proštenje, poručila je Valentina Gladović Nedić.

Možda romantičan i poseban, no obrt je to kojega više nema. Mladi ne vide interes, a i općeprisutna poskupljenja, kao i nameti - itekako obeshrabruju.

- Već se jako odrazilo pogotovo u proizvodnji svijeća, vidi se i u namirnicama, šećer, brašno, o medu da ne govorimo, poskupio je, a i nema ga baš, naglasila je Valentina Gladović Nedić.

No unatoč problemima, kad ove dame stvore ova topla, mirisna umjetnička djela - negativne misli brzo iščeznu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!