Uprizorenje Svete obitelji na goranski način

18.12.2022.

07:00

Autor: Jelena Tomac/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Uprizorenje Svete obitelji na goranski način

Uprizorenje Svete obitelji na goranski način

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Jedan od simbola došašća su jaslice. Izrađuju se diljem Hrvatske u različitim veličinama i od različitih materijala. Naša ekipa posjetila je u Brod Moravicama tradicionalnu izložbu jaslica s područja Gorskoga kotara.

Uprizorenje Svete obitelji na goranski način. Pri izradi jaslica koriste se prirodni materijali, mašti nema kraja. Dijana je koristila češer, drvo i tkaninu.

- Izradila sam ove jaslice od prirodnih materijala koji se najčešće nalaze u Gorskom kotaru, na taj način prikazujemo i ljubav Gorskog kotara prema tradiciji, božiću i njegovanju jaslica, rekla je Dijana Arbanas, Brod Moravice.

Jaslice je predstavilo dvadesetak izlagača iz različitih dijelova Gorskog kotara.

- Uglavnom su rađene od prirodnih materijala što ljudi nađu u prirodi, pokušavaju imitirati graditeljstvo Gorskog kotara, koriste orahe, mahovina je sveprisutna, rekao je Antonio Crnković, tajnik Etno udruge Turanj, Brod Moravice.

Motiv Svete obitelji nepresušan je izvor kreativnosti. Umjetnički prizori Kristova rođenja nastaju od ranih stoljeća kršćanstva, a prve je žive jaslice 1223. u Italiji postavio sveti Franjo Asiški.

- Sveta obitelj nam je prikaz, primjer kako bi trebali u svojoj obitelji živjeti, makar su bili siromašni i u raznim nevoljama ali su podupirali jedni druge i trebali bi i mi tako živjeti, istaknuo je Antonio Crnković.

A jaslice, uprizorenje Svete obitelji, pomažu uvijek iznova oživjeti trenutak Kristova rođenja. Pozivaju vjernike da se puni radosti okupe i u zajedništvu slave dijete Isusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!