07:01 / 04.04.2021.

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Uskrs među pomorcima

Uskrs među pomorcima

Uskrs među pomorcima

Foto: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Blagdani daleko od obitelji - svakom se pomorcu to redovito događa. Ovi uskrsni dani za njih su kao i svaki drugi radni dan. 

Brodska svakodnevica ne zna za vikende, neradne dane i blagdane, koje posada na ovom tegljaču provodi radno.  

- Nekad se dogodi da moja smjena ima blagdan, a ja nemam. Drugi put sam ja na redu. Navikli smo na to. Nadoknadi se to vrijeme kasnije s obitelji na drugi način, govori Dejan Martinis, upravitelj stroja.

Nedostaje svečani nedjeljni ručak i blagdanski duh, ali kako kaže, najvažnije je da je posada dobra. 

A na ovom tegljaču čine je 4 člana. Iako smješteni na otoku Krku, pa bismo možda pomislili kako kući mogu kada god zažele, brodske kabine njihov su dom mjesec dana.  

- Ja sam najmlađi na brodu, ali odgovoran za sve. Svaki zapovjednik, a ima nas 10, ima neki svoj stil, svi smo drugačiji, ali na kraju je bitno da se završi dan da se nikome ništa ne dogodi, naglasio je Petar Milić, zapovjednik broda.

Jer rade u svim vremenskim uvjetima. Tu su za tegljenja ostalih brodova, ali i spašavanja na moru, gašenje požara.

- Bude škakljivih situacija. Danas je lijepo vrijeme, ali radi se i po noći, magli, buri, jugu i svaki put je drugačije, istaknuo je Milić.

- Zato i jesmo ovdje od 0-24 da bi pomagali, zaključio je Davor Grbić, kormilar. 

Koliko su remorkeri važna karika u pomorskom lancu pokazalo se i nedavno kada su uspjeli odsukati brod iz Sueskog kanala. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!