Za uskrsni se stol kaže da je čuvar tradicije. Na uskrsno jutro krasi ga blagoslovljena pogača, a uz nju su tu uvijek i jaja. Taj se dio baštine brižno čuva i u Šibensko-kninskoj županiji i prenosi na najmlađe.
20.04.2025.
07:00
Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K/Regionalni dnevnik/HRT
Za uskrsni se stol kaže da je čuvar tradicije. Na uskrsno jutro krasi ga blagoslovljena pogača, a uz nju su tu uvijek i jaja. Taj se dio baštine brižno čuva i u Šibensko-kninskoj županiji i prenosi na najmlađe.
Šibenski uskrsni stol "miriše" na tradiciju. Njegova je zvijezda slatki uskrsni kruh. Pogača, kaže se, ne traži veliko umijeće, ali traži strpljenje. 'Diže' se dva puta, na toplom, ukupno 2 i pol sata.
- Ja svoje volim raditi male. To je 450-500 grama brašna. One se peku na 150 stupnjeva 35-40 minuta. Mirisi i okusi, jednostavno su specifični, ne možete je ne voljeti, rekla je Vesna Nakić, slastičarka iz Skradina.
Bogata nam je baština. A do starine drži i pomladak. Dopustiti neće, tvrde, da običaji zamru!
Jer pisanice i Uskrs - neodvojivi su. Jaje je simbol nade, novog života i uskrsnuća.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora