Vanda je dobila najtežu bitku - onu za život

07.10.2021.

16:43

Autor: Kod nas doma/HRT

Vanda Brezonjić

Vanda Brezonjić

Foto: Kod nas doma / HRT

Vanda Brezonjić u svojoj knjizi "Uspjela sam, živjet ću" opisala je jedan dio svog života kada je oboljela od tumora mozga do trenutka kada ga je pobijedila.


- Sve je počelo s bezazlenom glavoboljom, a nakon par godina se utvrdilo da tu ima nešto, te su me poslali na magnetsku rezonancu, rekla je Brezonjić u emisiji HRT-a Kod nas doma.

Dijagnoza je bila sekundarni glioblastom, što je agresivna varijanta tumora mozga, a bolesnici najčešće ne požive duže od dvije-tri godine.

- Ja sam odvjetnica koja obožava svoj posao i nakon svakog pregleda sam spremila dokumentaciju u torbicu, nisam ju uopće čitala jer me nije zanimalo. Ja sam dobro i idemo dalje, sjednem u auto i idem na ročište, idem na sud, imam posla, objasnila je Brezonjić i dodala kako nije razmišljala o svojoj bolesti.

- Čitala sam knjige o neurolingvističkom programiranju i autogenom treningu, govoru tijela, vizualizacijama. To me zanimalo i s vremenom se u meni budila misao "slušaj sebe". Svi mi znamo pravila, što treba i što ne treba, međutim nitko ne sluša sebe, a ja sam kroz sve to naučila slušati sebe, prepričava te dodaje kako je nakon operacije, zračenja i kemoterapija prakticirala lagano disanje i opuštanje.

- Ja sam bila mirna i nikada nisam imala strah, što je i meni samoj začuđujuće, navodi.

- Vanda je bila zanimljiv pacijent, bila je vesela i nije ju se moglo povezati s tom dijagnozom. Nebrojeno je puta dokazano da taj pozitivan psihološki pristup i stav bolesnika utječe na ishod liječenja, kaže njezin liječnik dr. med. specijalist radioterapije i onkologije Krešimir Lončar.

- Ta pozitivna energija čini čuda, ljudi bi sami sebi trebali reći "imaš život, raduj mu se, čuvaj ga"! Ova bolest koju sam ja pobijedila je trajala oko devet godina od dana kad sam prvi put otišla neurologinji. Najljepši dan u životu je bio kada mi je onkologinja rekla da je tumor nestao. U prvi mah nisam razumjela što ona govori. Kad sam izašla iz bolnice počela sam se tresti, gubila sam kontrolu nad svojim tijelom i počela plakati. Nazvala sam brata i rekla: Živjet ću!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!