Varaždinska policija svake godine ima 40-ak prijava napada psa

08.11.2022.

07:06

Autor: Goran Damjanić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Psi na dječjim igralištima

Psi na dječjim igralištima

Foto: HTV / HRT

Varaždinska policija svake godine zaprimi oko 40 prijava napada psa na građane. Među ozlijeđenima su nerijetko i djeca. Mnogi na ulicama i gradskim parkovima vode pse bez povodca. Građani se u posljednje vrijeme žale kako vlasnici sa svojim psima dolaze i na dječja igrališta. 

Gospođa Valerija i njezin švicarski planinac Lota uspješno su se oporavili od umalo tragičnog događaja u svibnju kada su ih tijekom jutarnje šetnje u varaždinskom kvartu Đurek napala dva bul terijera. Fizičke su rane zacijelile, ali one emotivne i dalje su svježe, pa Valerija nije htjela pred kameru. A ovo je samo jedan od 30-ak napada pasa na građane ove godine u Varaždinu. Među stradalima - na nesreću i djeca. 

- Nažalost bili smo svjedoci događaja gdje je pas napao dijete koje je zadobilo povrede i što je onda moralo rezultirati kaznenom prijavom, govori Miroslav Košić, PU varaždinska.

Što se tiče dječjih igrališta, grad Varaždin ima nultu toleranciju prema psima. 

Ipak, ima onih koji s njima dolaze. Za nadzor se brinu komunalni redari. No tek ih je petero pa apeliraju na savjest građana, kao i prijavu potencijalno opasnog ponašanja.

- Kazne nisu baš male, 1000 kn za izvođenje psa bez nadzora, odnosno ako pas pobjegne. kazna je 500 kn za to da nema pribor za čišćenje, rekao je Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo.

Srećom, Varaždinci su većinom savjesni kada je u pitanju dovođenje pasa u blizinu djece.

- Psu nikada 100 posto vjerovati ne možeš, dijete trči, veseli se. Pas mora biti na uzici i dalje od dječjeg igrališta, naglašava susjeda.

Iako suživot djece i pasa na dječjim igralištima nije dopušten, to ne znači da djeca i psi i dalje ne mogu biti najbolji prijatelji na nekom drugom i sigurnijem mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!