Važno arheološko otkriće u Baraćevim špiljama

16:58 / 11.02.2022.

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

 Steinwerkzeug

Steinwerkzeug

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na području Rakovice, točnije u Baraćevim špiljama, pronađeno je kameno oruđe, materijalni dokaz neandertalaca na tom prostoru. To je iznimno važno za povijest toga kraja pa će na ljeto skupina znanstvenika u potragu za novim otkrićima.

Do ovog otkrića došlo je sasvim slučajno. Prilikom izgradnje ograde, Hrvoje Cvitanović primijetio je neobičan predmet.  


- Čim sam to primijetio, vidio sam da je nešto neobično i da trebamo kontaktirati naše stručnjake koji će nešto više reći o tome. Uz samu tu alatku su bile i kosti špiljskog medvjeda te smo odmah mogli povezati s nekim starim periodom, rekao je speleolog Hrvoje Cvitanović.


Ovo važno otkriće izrađeno je od rožnjaka silicijske stijene.  


- Možemo reći s velikom vjerojatnošću da ga je izradio neandertalac. Na to nam ukazuje način izrade i njegova forma. Radi se o kamenom oruđu, ako bismo ga stručno arheološki interpretirali, rekli bismo da je to jedno oruđe koje nazivamo strugalom, ako želimo biti još precizniji to bi bilo poprečno strugalo, kaže dr. sc. Nikola Vukosavljević s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


Po svojoj formi, odnosno načinu izrade, ovaj artefakt povezuje jadranska i kontinentalna staništa neandertalaca.


- U ovom dijelu kontinentalne Hrvatske do sada nismo imali poznata neandertalska nalazišta. Tako da je ovaj nalaz izuzetno značajan, objašnjava Vukosavljević.


Istraživanja Baraćeve špilje traju desetljećima. Do sada su, među ostalim, pronašli obrađenu kost staru 42 tisuće godina.


Arheolog Krešimir Raguž pojasnio je kako je na posljednjoj kampanji nađena alatka koju je izradio neandertalac i zato su angažirali stručnjaka za paleolitiku dr. sc. Nikolu Vukosavljevića, te istaknuo kako se radi o važnom nalazu.


Ovo povijesno otkriće pronađeno je svega nekoliko metara od ulaza u špilju, pored njega je do sada prošlo na tisuće turista.


- Pronašli smo brojne kosti iz razdoblja pleistocena od životinja koje su izumrle u posljednjem ledenom dobu, ali nismo se nadali ovom nalazu, potvrđuje Tihana Oštrina struč.spec.oec, ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje.


Ovo oruđe, strugalo, posjetitelji će moći vidjeti kada se izgradi speleo-centar u sklopu Baraćevih špilja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!